Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιό της παρουσίασε η Ινδία

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009 14:01
A- A A+

Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιό της, το οποίο κατασκεύασε η ίδια και φέρει το όνομα INS Arihant, δηλ. καταστροφέας των εχθρών, παρουσίασε σήμερα η Ινδία στο νότιο λιμάνι του Βισακαπατνάμ, στο κρατίδιο ¶ντρα Πράντες.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων του ναυτικού και του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε το υποβρύχιο ως μία «ιστορική επανάσταση».

Το INS Arihant, το οποίο κινείται από έναν αντιδραστήρα 85 μεγαβάτ, ζυγίζει 6.000 τόνους και μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 44 χιλιομέτρων/ ώρα μέσα στο νερό, αναμένεται να βρεθεί στην υπηρεσία του ναυτικού της Ινδίας έπειτα από εκτεταμένους ελέγχους.

Το πυρηνικό υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 95 ατόμων, ενώ είναι οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους 12Κ- 15, ικανούς να μεταφέρουν 500 κιλά πυρηνικής κεφαλής σε απόσταση 750 χιλιομέτρων.

Η κατασκευή του στοίχισε 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τη δεκαετία του '80.

«Δεν έχουμε καμία επιθετική προοπτική και δεν αναζητούμε να απειλήσουμε κανένα. Είναι μία ιστορική στιγμή στο πλαίσιο της εθνικής μας ¶μυνας« δήλωσε ο πρωθυπουργός Σινγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Trust (ΡΤΙ) της Ινδίας.

Το INS Arihant εντάσσει την Ινδία στην ομάδα των χωρών που έχουν κατασκευάσει τα δικά τους πυρηνικά υποβρύχια, δηλ. Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή