Συνεχίζεται η κόντρα για προεδρική εκλογή - πρόωρες κάλπες

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 14:16
UPD:17:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Τις αιτιάσεις της κυβέρνησης κατά του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

«Το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σ’ αυτή την αδιανόητη ιστορία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκβιάσει εκλογές. Είναι απαράδεκτη καταστρατήγηση του Συντάγματος, συνιστά προσπάθεια ευτελισμού του κορυφαίου θεσμού» σημείωσε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ακόμη πως το κυβερνών κόμμα θα κάνει το καθήκον του, το οποίο, όπως ανέφερε, επιτάσσει σεβασμό και στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι συνταγματικό, αλλά πολιτικό, ο κ. Αντώναρος αντέτεινε ότι ο σεβασμός του Συντάγματος σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπει εξαιρέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και επισημάνσεις του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/27/1695326.htm .

Δηλώσεις έκαναν και οι υπουργοί Μεταφορών και Τουριστικής Ανάπτυξης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο κορυφαίος θεσμός του πολιτεύματος. Είναι ένας θεσμός, που κατά το Σύνταγμα, προκαλεί ευκαιρίες συναίνεσης και συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε να υποτάσσεται σε μικροκομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος σχολίασε: «Το Σύνταγμα, δίνοντας υποχρεωτικά αυξημένη πλειοψηφία στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ουσία του, επιβάλλει στα κόμματα να συνεργαστούν με ευρύτερες συμμαχίες στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ το αρνείται, παραβιάζοντας την ουσία του Συντάγματος. Το ξεκινά από πάρα πολύ νωρίς, εννέα με δώδεκα μήνες πριν, την άρνησή του στον Κάρολο Παπούλια για τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, και την υιοθέτηση του προσώπου, ενός άξιου Προέδρου, στην τέταρτη ψηφοφορία. Ουσιαστικά επιχειρώντας να μειώσει, αν μου επιτρέπετε, και το θεσμό και το πρόσωπο. Θα κριθεί από τους πολίτες. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι το Μάρτη για τις τελικές αποφάσεις όλων».

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως υπάρχει «πολιτικό και όχι συνταγματικό πρόβλημα της χώρας, με το Σύνταγμα να θέτει ένα πλαίσιο και το ΠΑΣΟΚ να μην κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτά που λέει το Σύνταγμα».

Εκτίμησε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συντηρήσει τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι «το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που επιλύει τα προβλήματά τους». Τέλος, χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική της κυβέρνησης να επιχειρήσει να φορτώσει, όπως υποστήριξε, στο ΠΑΣΟΚ τη διεξαγωγή εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή