Παρατάθηκε η αποστολή της Ε.Ε. στη Γεωργία

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 16:20
A- A A+

Στην παράταση της εντολής για την αποστολή ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στη Γεωργία για άλλο ένα έτος συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην αποστολή άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί Εξωτερικών που συνήλθαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να επεκταθεί η εντολή μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2010. «Η συμμετοχή χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί το φθινόπωρο» ανέφερε στο Reuters Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι ενδεχόμενη πρόσκληση των ΗΠΑ για ένταξη στην αποστολή μπορούσε να εξοργίσει την Ρωσία, που είναι προμηθευτής-κλειδί της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.

Οι αποστολές επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που είχαν αναπτυχθεί στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας με την Γεωργία, πέρυσι, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Γεωργία όταν η Ρωσία απέρριψε την παράταση των εντολών τους. Ετσι η αποστολή επιτήρησης της ΕΕ παρέμεινε η μόνη στη Γεωργία, από το έδαφος της οποίας διακινείται μία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου και αερίου προς την Δύση.

Η Μόσχα αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή