Στο Ιράκ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 10:38
UPD:11:15
A- A A+

Στο Ιράκ έφθασε σήμερα για αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Αμυμας Ρόμπερτ Γκέιτς, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου, σκοπός της επίσκεψης του κ. Γκέιτς είναι να συμβάλει στην προσέγγιση Αράβων και Κούρδων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη για τον έλεγχο των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου μεθοριακών ζωνών της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ένα παράθυρο πολιτικής ευκαιρίας την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2011», υπογράμμισε ο κ. Γκέιτς πριν από την άφιξή του στη στρατιωτική βάση του Ταλίλ, 350 χλμ νότια της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι και να επισκεφθεί το Κουρδιστάν, πρέπει επίσης να προβεί σε αποτίμηση των νέων όρων παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ύστερα από την αποχώρησή τους από τις πόλεις της χώρας στις 30 Ιουνίου. Εφεξής ο ρόλος του αμερικανικού στρατού είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός προς τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες φέρουν την ευθύνη διατήρησης της ασφάλειας στις πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή