Στη Βουλή ν/σ για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 14:35
A- A A+

Υποχρέωση αποζημίωσης θυμάτων εγκληματικών πράξεων από την Πολιτεία, καθιερώνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατίθεται στη Βουλή εντός των ημερών.

Κατά την ενημέρωση επί των αρχών του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, διευκρίνισε ότι το κράτος θα σπεύδει να αποζημιώσει ένα θύμα βίας προς το παρόν για περιουσιακή ζημιά που υπέστη σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη και αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, το όλο νομοθέτημα στηρίζεται σε απόφαση της ΕΕ και σε κοινοτική οδηγία του 2004. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σύσταση δύο Επιτροπών:

Η πρώτη, η «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», θα αποφαίνεται για τη συνδρομή των προϋποθέσεων και το ύψος της αποζημίωσης.

Η δεύτερη, η «Ελληνική Αρχή Συνδρομής για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας», θα αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τα διάφορα κράτη για την εξεύρεση λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά μόνον για την περιουσιακή ζημία, ενώ και από αυτήν θα αφαιρείται κάθε ποσό που καταβλήθηκε από το Δημόσιο για τη νοσηλεία του θύματος, καθώς και κάθε ποσό που εισέπραξε το θύμα από το δράστη, την κοινωνική ασφάλιση ή άλλη πηγή.

Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο εκφράστηκαν από την πλευρά του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την κ. Βέρα Νικολαΐδου, το νομοθέτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «τρομολαγνείας» και οι μόνοι που θα αποζημιώνονται, «θα είναι οι βιομήχανοι που πέφτουν θύματα απαγωγής, ή οι τράπεζες όταν ληστεύονται».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα ληφθεί υπόψη και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή