Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος τους ισχυρισμούς πως ο Ομπάμα δεν είναι Αμερικανός πολίτης

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 19:29
A- A A+

Σοβαρά ενοχλημένος είναι ο Λευκός Οίκος για την επιμονή μιας ομάδας, η οποία αποκαλείται «γεννητές», και ισχυρίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι Αμερικανός πολίτης και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα εκλογής στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ο ισχυρισμός ότι ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ γεννήθηκε στην Κένυα και όχι στην Χαβάη είχε διαδοθεί και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά παρουσίασε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης φέτος το καλοκαίρι, κατά την «ανόητη περίοδο», όπως χαρακτηρίζεται το διάστημα που πολλοί Αμερικανοί είναι σε διακοπές και δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ειδήσεων και σημαντικών θεμάτων.

«Υπάρχει κάποιος ανάμεσα σας που θα ισχυριζόταν ότι μπορεί να αναγκάσει τους ‘‘γεννητές’’ να φύγουν;», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Γκιμπς απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς ως «κατασκευασμένη, μυθοπλαστική ανοησία» τονίζοντας ότι «υπάρχουν 100.000 σοβαρά θέματα για το λαό της χώρας να συζητήσει, πιο σημαντικά από το κατά πόσο είναι ο πρόεδρος πολίτης της χώρας».

«Αλλά έχω ειδήσεις για εκείνους αλλά και για όλους εμάς: Ο πρόεδρος γεννήθηκε στη Χονολουλού, της Χαβάης, την 50η πολιτεία της σπουδαιότερης χώρας στη γη. Είναι πολίτης», συνέχισε ο Γκιμπς, για να προσθέσει ότι πριν από ενάμισι χρόνο είχε ζητήσει το πιστοποιητικό γέννησης του προέδρου να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. «Επειδή μόνο ο Θεός ξέρει, πιστοποιητικό έχεις, το βάζεις στο διαδίκτυο και τι άλλο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει;», σημείωσε ο Γκιμπς.

Το ψηφιακά σκαναρισμένο πιστοποιητικό γεννήσεως του Υπουργείου Υγείας της Χαβάης δείχνει ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στην Χονολουλού στις 7:24 το απόγευμα της 4ης Αυγούστου 1961.

Το πρωτότυπο του πιστοποιητικού εξέτασε, χειρίστηκε και φωτογράφισε η οργάνωση FactCheck.org, η οποία δεν συνδέεται με κόμματα και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Δημοσίου Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αναταραχή που προκλήθηκε.

«Καταλήγουμε ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές του Υπουργείου Εξωτερικών για την απόδειξη της αμερικανικής υπηκοότητας. Το συμπέρασμα μας είναι ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, όπως πάντοτε τονίζει», ανέφερε η FactCheck.org, η οποία παρουσίασε επίσης την αγγελία που η Αμερικανίδα μητέρα του και ο Κενυάτης πατέρας του δημοσίευσαν σε τοπική εφημερίδα της Χονολουλού στις 13 Αυγούστου 1961, ανακοινώνοντας τη γέννηση του γιου τους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή