Γιατί διαφωνούν με το μπλοκάρισμα σελίδων παιδικής πορνογραφίας;

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 22:07

A- A A+

Από την 1η Αυγούστου τίθεται σε ισχύ στη Γερμανία ο νέος νόμος που έχει στόχο να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες που προβάλλουν πορνογραφικό υλικό με παιδιά. Tη γνωστή από τον ΚΟΚ πινακίδα θα βλέπουν από την 1η Αυγούστου οι χρήστες που προσπαθούν να ανοίξουν ιστοσελίδες που είναι στη μαύρη λίστα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (BKA) και περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 1.000 διευθύνσεις. Θα ανανεώνεται όμως και θα αποστέλλεται τακτικά στους παροχείς υπηρεσιών Ιντερνετ προκειμένου αυτοί να μπλοκάρουν την πρόσβαση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Με τα νέα μέτρα δεν φαίνεται όμως να συμφωνούν όλοι. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100.000 υπογραφές κατά της υιοθέτησης του νόμου. Τη διαμαρτυρία υπέγραψε και ο μπλόγκερ Μάρκους Μπέγκεταλ: "Λέγαμε πάντα ότι είμαστε κατά της παιδικής πορνογραφίας. Είμαστε όμως εναντίον της συγκεκριμένης τακτικής. Θέλουν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες αντί να τις απομακρύνουν αποτελεσματικά από το Διαδίκτυο".

Οι επικριτές του νέου μέτρου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, με πρόφαση την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, θέλει απλώς να θεσμοθετήσει ένα νομικό πλαίσιο ώστε να μπορεί μελλοντικά να λογοκρίνει το Διαδίκτυο. Από τη στιγμή που θα υπάρχει ο νόμος, λένε οι ίδιοι, θα μπορούν στη συνέχεια βάσει της ίδιας νομοθεσίας να μπλοκάρουν και άλλες ιστοσελίδες, για παράδειγμα εκείνες με τυχερά παιχνίδια.

Ο συντάκτης του περιοδικού πληροφορικής c.t. Χόλγκερ Μπλάιχ εξηγεί: "Τα πραγματικά επικίνδυνα δεδομένα δεν ανταλλάσσονται μέσω του world wide web, αλλά μέσω συγκεκριμένων καναλιών, όπως κλειστά και κωδικοποιημένα e-mail, user-groups και κυρίως φόρουμ ανταλλαγής δεδομένων. Εκεί πάνε και τα λεφτά και όχι στον world wide web".

Ο συνάδελφός του Aξελ Κόσε γίνεται πιο συγκεκριμένος: "Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχεις πλέον πρόσβαση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Απλά δεν έχεις πρόσβαση μέσω συγκεκριμένων διευθύνσεων. Όποιος γνωρίζει, μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό".

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (BKA) Γιοργκ Τσίρκε τονίζει πως "η παιδική πορνογραφία είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο και όταν το οργανωμένο έγκλημα θέλει να βγάλει λεφτά πρέπει να βρει νέους πελάτες. Αυτή είναι η βασική αρχή, να προσελκύσουν περιστασιακούς χρήστες στις ιστοσελίδες αυτές μέσω διαφημιστικών mail. Εκεί έρχεται η πινακίδα stop".

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν λέει: «Γνωρίζουμε ότι έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο Iντερνετ υπάρχουν πολύπλοκες δομές. Εμείς βλέπουμε το συγκεκριμένο μέτρο ως ένα σημαντικό βήμα, ένα απαραίτητο λιθαράκι στην προσπάθειά μας αυτή".

O βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φριτς Ρούντολφ Κόρπερ απαντά στους επικριτές της νέας νομοθεσίας: «Δεν μπορώ να καταλάβω εκείνους που συνδέουν ένα μέτρο όπως την διακοπή της πρόσβασης σε σελίδες με παιδική πορνογραφία με το εργαλείο της λογοκρισίας».

Πάντως, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της νέας νομοθεσίας.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή