Αν αλλάξει, ο ΠΑΟ θα περάσει

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 12:37
REUTERS /DAVID W CERNY

A- A A+

Αυτό το οποίο έπαθε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Τρίτης στην Πράγα αποτελεί τον ορισμού του ποδοσφαιρικού ναυάγιου. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά στην σκληρή ήττα από την Σπάρτα με 3-1 καθώς από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να βγάλουν στο γήπεδο μια στοιχειώδη εικόνα ομάδας.

Και λέμε «στοιχειώδη εικόνα ομάδας», διότι απέναντι σε αυτή την μέτρια Σπάρτα αρκούσε απλά ένας υποφερτός Παναθηναϊκός για να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που προβληματίζει περισσότερο δεν είναι η ήττα αυτή καθ’ αυτή αλλά η συνολική εμφάνιση του Τριφυλλιού, που ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική.

Παρ’ όλα αυτά και έχοντας ξεκάθαρη πλέον την εικόνα του πρώτου επίσημου αγώνα των «πρασίνων» αλλά και της _μετρίων δυνατοτήτων_ Σπάρτα Πράγας, είναι σαφές ότι ο ΚΑΛΟΣ Παναθηναϊκός μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση των προκριματικών. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα της Πράγας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι το Τριφύλλι δεν θα έχει καμία τύχη.

Πέντε ήταν τα βασικά αρνητικά στοιχεία που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στο Generali Arena και τα οποία αν καταφέρουν να αποβάλουν από το παιχνίδι τους η πρόκριση για τα πλέι οφ δεν χάνεται με τίποτα.

Αμυνα και ατομικά λάθη

Βλέποντας το ματς ένιωθες ότι σχεδόν σε κάθε επίθεσή της η Σπάρτα μπορούσε να απειλήσει τον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε η παραμικρή συνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων αμυντικών και ιδίως του Καντέ με τον Βύντρα, οι οποίοι πελαγοδρομούσαν. Επικρατούσε πανικός σε κάθε κατεβασιά των Τσέχων. Πολλά ατομικά λάθη, μεγάλη νευρικότητα και έλλειψη καθαρού μυαλού ήταν ορισμένα από τα στοιχεία που έβγαλαν στο παιχνίδι τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Σαριέγκι όταν μπήκε. Επειδή όμως η άμυνα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αποτελείται μόνο από την τετράδα των στόπερ και των πλάγιων μπακ, κατά κύριο λόγο ο Παναθηναϊκός «κρεμάστηκε» από την τραγική (συνολική) αμυντική λειτουργία του και το κάκιστο παιχνίδι του Ζιλμπέρτο με τον Γκάμπριελ. Οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές ήταν τεράστιες και τα κενά μεγάλα, όπως και οι χώροι που βρήκαν οι Τσέχοι για να κάνουν παιχνίδι.

Αν ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς παρουσιάσει μια ομάδα σφιχτή και δεμένη όταν αμύνεται, με τους Τσέχους να πνίγονται από την πίεση και τα μαρκαρίσματα δίχως να μπορούν να αλλάξουν δεύτερη μπαλιά και φυσικά αν υπάρχει καθαρό μυαλό και συνεννόηση στην αμυντική τετράδα τότε οι «πράσινοι» ελάχιστα θα απειληθούν.

Μεσαία γραμμή και κάκιστη κυκλοφορία

Ο Παναθηναϊκός ελάχιστα μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο του αγώνα και σε αυτό έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο η κάκιστη αγωνιστική συμπεριφορά των μέσων. Δεν είχαν ηρεμία στο παιχνίδι τους και δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα ούτε καν σε ικανοποιητικό βαθμό με αποτέλεσμα να την πουλάνε εύκολα στους Τσέχους. Ο Σιμάο μόνο έτρεχε και έκοβε, ο Ζιλμπέρτο και ο Γκάμπριελ δεν ήξεραν που πατούσαν και που βρίσκονταν και ο Καραγκούνης προσπαθούσε αλλά κινήθηκε κι αυτός σε ρηχά νερά.

Αν οι «πράσινοι» στην Αθήνα πρεσάρουν, κλέψουν μπάλες και κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα τότε κάθε επίθεσή τους θα… μυρίζει γκολ απέναντι σε αυτή τη Σπάρτα.

Επίθεση και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης

Παρά το ναυάγιο της Πράγας ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μερικές κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει ωστόσο η έλλειψη καθαρού μυαλού και αυτοσυγκέντρωσης στέρησαν από τους «πράσινους» τη δυνατότητα επίτευξης δύο και τριών τερμάτων. Και αντί να μπουν τα εύκολα τελικά μπήκε το δύσκολο του Σαλπιγγίδη! Μέσα σε όλα χάθηκε και το πέναλτι από τον Σισέ και «έδεσε το γλυκό».

Αν οι παίκτες του Τριφυλλιού έχουν καθαρό μυαλό και στοιχειώδη ευστοχία στην τελική προσπάθεια τότε θα μπορέσουν να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή την επόμενη Τρίτη (4/8).

Λάθος σύστημα και τακτική

Ο Χενκ τεν Κάτε «διάβασε» με τελείως λάθος τρόπο το παιχνίδι της Σπάρτα και έχει το βασικό μερίδιο ευθύνης για το πατατράκ της Πράγας. Το 4-4-2 που προσπάθησε να παίξει ο Παναθηναϊκός όχι απλά δεν βγήκε, αλλά δεν ήταν καν 4-4-2, αφού ο Γκάμπριελ και ο Ζιλμπέρτο, οι οποίοι αγωνίζονταν (τουλάχιστον στα χαρτιά) στην ίδια θέση δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, έκαναν του κεφαλιού τους στο γήπεδο. Ο μεν Γκάμπριελ έπαιζε έξω δεξιά ως εξτρέμ, ο δε Ζιλμπέρτο μέσα αριστερά ως αμυντικός μέσος, με αποτέλεσμα να… γέρνει όλη η ομάδα προς τα δεξιά και την ίδια ώρα να είναι άδεια από τα αριστερά. Οταν ο ολλανδός γύρισε στο 58’ το σύστημα σε 4-2-3-1 το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέκτησε λογική και υπόσταση. Επί της ουσίας, με το χθεσινό 4-4-2 οι «πράσινοι» έχασαν την αγωνιστική τους ταυτότητα γεγονός που επηρέασε συνολικά το παιχνίδι της ομάδας. Αυτό καταδεικνύει στον μέγιστο βαθμό και το λάθος του Τεν Κάτε, ο οποίος πάντως δικαιώθηκε (μόνο) για την επιλογή του Μπιάρσμιρ στα δεξιά, πλευρά απ’ την οποία το Τριφύλλι δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα.

Αν οι «πράσινοι» επιστρέψουν στο γνώριμο για αυτούς παιχνίδι από πλευράς τακτικής (4-2-3-1) θα βρουν την αγωνιστική ταυτότητά τους και θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους Τσέχους.

Ανύπαρκτη ανάπτυξη από πλάγια

Ως επακόλουθο της λάθος τακτικής από τον Τεν Κάτε χαρακτηρίζεται και η έλλειψη ανάπτυξης από τα πλάγια. Χωρίς κλασικό αριστερό χαφ για περίπου μία ώρα, ο Παναθηναϊκός ήταν ανύπαρκτος από τις πτέρυγες. Ολο το παιχνίδι οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να το κάνουν από δεξιά όπου πολλές φορές «τράκαραν» ο Γκάμπριελ, ο Καραγκούνης, ο Σαλπιγγίδης και ο Μπιάρσμιρ. Οι Τσέχοι το αντιλήφθηκαν γρήγορα και δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα από τα άκρα, ενώ χτύπησαν κυρίως στα αριστερά όπου ο Σπυρόπουλος ήταν ολομόναχος. Μόλις μπήκε ο Λέτο αμέσως άλλαξε η εικόνα του αγώνα και η ισορροπία στο παιχνίδι των «πρασίνων».

Αν ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιήσει σωστά τις πτέρυγες και τις συνεργασίες των πλάγιων μπακ με τους χαφ εξτρέμ και με δεδομένη την μετριότατη αμυντική λειτουργία των Τσέχων, τότε τα ρήγματα που μπορούν να προκαλέσουν στην Σπάρτα θα είναι πολλά και μεγάλα.

Και κάτι τελευταίο: Εννοείται ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται ένα hummer στην άμυνα, ένα δεκάρι για να βγάζει πάσες στον Σισέ, έναν δεξιό οπισθοφύλακα και κάποιον παίκτη για «μπακ απ» του Σπυρόπουλου και του Λέτο στα αριστερά (σωστά ή λάθος, όλα αυτά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα από πολλούς) για να περάσει το εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας. Η ποιότητα που έχει σαν ομάδα του δίνει τη δυνατότητα ακόμη και με μια μέτρια εμφάνιση να προκριθεί επί των Τσέχων. Το ζητούμενο όμως είναι η συνέχεια, να βλέπεις δηλαδή ένα βήμα μπροστά και πέρα από το επόμενο παιχνίδι που έχεις να αντιμετωπίσεις. Και με αυτό το σκεπτικό είναι σαφές ότι στον Παναθηναϊκό πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα περί «τέλους των μεταγραφών», όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ομάδας Νικόλας Πατέρας. Διότι «βγάζει μάτι» πως είναι επιτακτική η ενίσχυση τουλάχιστον με μια ποδοσφαιρική προσωπικότητα για την άμυνα (όπου δεδομένα υπάρχει μια «μαύρη τρύπα») και κάτι το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί κανείς εκ των Καντέ, Βύντρα, Σαριέγκι και Μπιάρσμιρ.

Οπως και να το κάνουμε, και επειδή στον Παναθηναϊκό αρέσκονται να ομιλούν για ισορροπίες εντός της ομάδας και των αποδυτηρίων (για συμβόλαια κλπ), οι «πράσινοι» αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν ένα ισορροπημένο ρόστερ όταν στην επίθεση υπάρχει ο σούπερ σταρ Τζιμπρίλ Σισέ και η βοήθεια του Σαλπιγγίδη, στη μεσαία γραμμή ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ζιλμπέρτο Σίλβα που πλαισιώνεται από τους Καραγκούνη, Κατσουράνη και Λέτο και στην άμυνα οι Καντέ, Βύντρα, Σαριέγκι και Μπιάρσμιρ. Γίνεται αντιληπτό το χάσμα που υπάρχει…

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις