Σε συνεχή επαφή και συντονισμό για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο, βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία.
Όπως είπε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, εκ των οποίων μία ήταν να καταγγελθεί η Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, καθώς και για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η ¶γκυρα, δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους. Η Τουρκία, σημείωσε, όταν εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της, ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να δείχνει ότι προέβη σε υποχωρήσεις. Εμείς, υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, προειδοποιήσαμε ότι αν συνεχισθούν οι ενέργειες αυτές, θα έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία.
Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά αφορά και τις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε., διότι -όπως είπε- η ¶γκυρα προβαίνει σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τις θέσεις και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ικανοποίηση για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για τις απευθείας πτήσεις
Εν τω μεταξύ, η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει το αίτημα των "τουρκοκυπριακών Αερογραμμών" και του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού "CTA Holidays ltd" για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τέθηκε υπό δικαστική κρίση η ερμηνεία της Σύμβασης του Σικάγου αναφορικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Νομική Υπηρεσία κρίνει ως εξαιρετικά θετικά για την Κύπρο τα ευρήματα του Βρετανικού Δικαστηρίου και ειδικότερα ότι το Δικαστήριο:
- Αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους και των χωρικών της υδάτων, ανεξάρτητα του κατά πόσον ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο επί τούτων. Η αποκλειστική κυριαρχία της Δημοκρατίας εκτείνεται εφ’ όλου του εναερίου χώρου πάνω από το έδαφος της.
- Αρνήθηκε να εφαρμόσει την προτεινόμενη από τους αιτούντες αναλογία με την περίπτωση διεξαγωγής απ' ευθείας πτήσεων προς την Ταϊβάν.
- Υπογραμμίζει την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου δυνάμει του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεως, για τη μη αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου".