Τον Αμερικανό πρόεδρο συναντά η πρόεδρος των Φιλιππίνων

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 07:34
A- A A+

Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Νοτιο-ανατολικής Ασίας στις ΗΠΑ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συνεργασία για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Η Αρόγιο συναντάται το απόγευμα [τοπική ώρα] με τον Ομπάμα, ενώ θα δει επίσης μέλη του Κογκρέσου και στελέχη επιχειρήσεων και εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο Λευκός Οίκος, ανακοινώνοντας την επίσκεψη, ανέφερε ότι οι Αρόγιο και Ομπάμα θα «προωθήσουν περαιτέρω την κατά παράδοση ισχυρή συμμαχία και τους δεσμούς μεταξύ των εθνών μας».

Ομπάμα και Αρόγιο θα συζητήσουν, πέραν της αντιμετώπισης των εξτρεμιστών, και το θέμα του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, για το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.

Η Αρόγιο είπε πριν την αναχώρησή της, μιλώντας στο Κογκρέσο των Φιλιππίνων, ότι στη συνομιλία της με τον Ομπάμα θα συζητήσει κυρίως για «την τρομοκρατία-πώς να την αντιμετωπίσουμε, πώς να την τερματίσουμε, πώς να βρούμε τις ρίζες τις σε ιστορικές αδικίες ή θρησκευτικές προκαταλήψεις».

Οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια και εκπαίδευση για να συμβάλλουν στις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων να συντρίψουν οργανώσεις όπως η ¶μπου Σαγιάφ, που κατηγορείται για τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Από το 2003, μικρές ομάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ παρακολουθούν επιχειρήσεις στις νότιες Φιλιππίνες, και παρέχουν πληροφορίες που έχουν οδηγήσει στη σύλληψη ή το θάνατο σημαντικών εξτρεμιστών.

ΠΗΓΗ:

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή