Σκληρή,εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα από τη βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπάνδρέου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα φορολογικά μέτρα.
«Με το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να αλλάξουμε πορεία το ταχύτερο, με μια κυβέρνηση που έχει νέα εντολή από τον ελληνικό λαό. Εντολή για ριζικές τομές, σε ένα σύστημα διακυβέρνησης, που σήμερα, επί Νέας Δημοκρατίας, αναπαράγει την πελατειακή σπατάλη, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για έλλειψη συνοχής, όχι μόνο επειδή στηρίζεται σε μια μόνο ψήφο (151), αλλά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης από τον Έλληνα ψηφοφόρο. Η πλειοψηφία αυτή, συνέχισε σε ανάλογο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στηρίζεται σε σαθρό έδαφος πολιτικού ήθους, διότι με εντολή του πρωθυπουργού, συγκάλυψε ανομήματα, διδάσκει την ατιμωρησία, χλευάζει την έννοια του δικαίου και προβάλλει ως πρότυπο ότι δίκιο έχει ο ισχυρός, αποχωρεί από τη Βουλή, όταν φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει κατηγορούμενους υπουργούς, την κλείνει για να παραγράψει αδικήματα, νοθεύει ακόμα και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης».
«Αυτή η πλειοψηφία προχωρά σε νομοθεσία που κρίνεται ακόμα και αντισυνταγματική, όπως απεφάνθη η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου με αφορμή την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής για τη λειτουργία των καμερών στους δρόμους.
«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση , η οργή του πολίτη να βλέπει την κυβερνητική παράταξη από τη μια να συγκαλύπτει την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, ενώ από την άλλη επιβάλλει νέα χαράτσια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ζητάτε από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μισθωτό, τον αγρότη, το συνταξιούχο να πληρώσουν τις μαύρες τρύπες που εσείς δημιουργήσατε με την κακή διαχείριση του προϋπολογισμού του κράτους», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Τον πάτο κατά τα φαινόμενα δεν τον πιάσαμε ακόμα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Ζητάτε να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης το έλλειμμα από την κακή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ εσείς μας λέγατε ότι "το έλλειμμα θα κυμαίνεται το 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ", ξέρετε καλά ότι θα είναι της τάξης του 7% - 8% του ΑΕΠ. Και δεν είναι δική μας αυτή η πρόβλεψη, το λένε τέως δικοί σας υπουργοί. Και δεν είναι έλλειμμα που οφείλεται στη διεθνή κρίση, όπως ισχύει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στη δική σας κακή πολιτική, όπως επισημαίνει, όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητάτε, λοιπόν, σήμερα να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης την αλόγιστη πολιτική σας, αφού καταστήσατε την Ελλάδα πρωταθλήτρια υπερβολικού δανεισμού», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:
«Ζητάτε να πληρώσει η ελληνική οικογένεια τα 28 δισεκατομμύρια που δίνετε στις τράπεζες, αλλά που δεν τα βλέπει η ελληνική οικονομία, η ελληνική αγορά, που δεν τα βλέπει η μικρή και μεσαία επιχείρηση, που δεν τα βλέπουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ζητάτε αυτά να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά δεν έχετε το πολιτικό θάρρος, το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης, να παρουσιάσετε με απόλυτη διαφάνεια το πού δώσατε, πού διοχετεύθηκαν αυτά τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ».
Eξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πελατειακές πολιτικές -με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς κριτήρια και αξιοκρατία- καθώς και για έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού για τις ανάγκες του συστήματος υγείας και πλήρη απαξίωσή του. «Αυτή είναι η αντίληψη που προωθεί η παράταξη της δεξιάς στη χώρα μας. Και είναι ντροπή. Όπως ντροπή είναι η πολιτική τής πρόσληψης αγροφυλάκων, αντί νοσηλευτών και γιατρών», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Ο τόπος δεν κυβερνιέται, η οικονομία βουλιάζει»
«Ο τόπος δεν κυβερνιέται, η οικονομία βουλιάζει, οι πολίτες ασφυκτιούν. Αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορεί, όσο κι αν προσπαθεί, να την κρύψει η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών, αξιών και προτύπων. Πάνω απ' όλα -τόνισε- χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή πολιτική βούληση, για αλλαγές, για αναβάθμιση των θεσμών, πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης, για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, θέτοντας ως θεμελιώδεις στρατηγικούς στόχους τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, την αναδιανομή των βαρών και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
ΝΔ: Αμετροέπεια και δίψα για εξουσία
«Όποιος παρακολούθησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ένα πράγμα κατάλαβε: Ούτε αυτόν, ούτε εσάς, ενδιαφέρουν οι πολίτες και ο τόπος. Δίψα για την εξουσία και μόνον», σχολίασε με αφορμή την ομιλία του κ. Παπανδρέου, η παριστάμενη υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
«Ο κ. Παπανδρέου μας κατηγόρησε για λαϊκίστικη πολιτική στις προσπάθειες που κάνουμε για την στήριξη της εργασίας. Λαϊκίστικη πολιτική ασκείτε εσείς, όταν δεν σέβεστε θεσμούς, ξεκινώντας από τον ύψιστο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγοντας στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας. Μιλάτε για κομματικές προσλήψεις και για "άθλια stage", λέτε και δεν ξέρετε ότι τα stage ξεκίνησαν επί των ημερών σας, ενώ σήμερα εμείς προσδοκούμε να βρεθεί ο τρόπος να στηρίξουμε τις ασφαλιστικές τους εισφορές», σημείωσε η υπουργός.
Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αφού έκανε λόγο για «ιδέες και απόψεις ατάκτως ερριμένες» στο λόγο του Γ. Παπανδρέου, υπενθύμισε το ράπισμα -όπως είπε- που δέχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από συνταγματολόγους προσκείμενους στο κόμμα του, για τους χειρισμούς του στο θέμα της προεδρικής εκλογής.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την επιστολή του κου Παπανδρέου στον πρωθυπουργό,για το θέμα της νέας γρίπης, «απαράδεκτη και σε ύφος και σε περιεχόμενο» και επεσήμανε πως «ο λαός, απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, απαιτεί απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση, ωριμότητα, νηφαλιότητα, σύμπραξη με την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Αντ’ αυτού δυστυχώς, διαπιστώνει ανωριμότητα, σύγχυση και αμετροέπεια».