Απεβίωσε η πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο

Σάββατο, 01 Αυγούστου 2009 12:29
UPD:13:03

A- A A+

Απεβίωσε, έπειτα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, η Κορασόν «Κόρι» Ακίνο, πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων και ηρωίδα της επανάστασης του 1986, που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μάρκος.

«Η μητέρα μας απεβίωσε ειρηνικά στις 3:18 π.μ. (22:18 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) από καρδιοπνευμονική ανακοπή», δήλωσε ο γιος της, γερουσιαστής Μπενίνιο Ακίνο Τζούνιορ, στην εθνική τηλεόραση.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κήρυξε 10ήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο της 76χρονης Ακίνο. «Το έθνος μας θα θρηνήσει το χαμό της», δήλωσε η Αρόγιο από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακίνο, παρότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο το Μάρτιο του 2008, ηγείτο των κινητοποιήσεων εναντίον της Αρόγιο και είχε καλέσει επανειλημμένως τη σημερινή πρόεδρο να παραιτηθεί. Αν και την είχε υποστηρίξει το 2001, απέσυρε την υποστήριξή της και ηγήθηκε των εκκλήσεων για την παραίτησή της, αφότου η πρόεδρος κατηγορήθηκε για ευρεία νοθεία στις εκλογές το Μάιο του 2004.

Το βιογραφικό την πρώην προέδρου

Η Ακίνο εισήλθε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του συζύγου της, γερουσιαστή της αντιπολίτευσης Μπενίνιο «Νινόι» Ακίνο, στις 21 Αυγούστου 1983, ο οποίος προκάλεσε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις εναντίον του τότε δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος.

Το Φεβρουάριο του 1986, η Ακίνο ηγήθηκε εκατομμυρίων συμπατριωτών της σε μία «λαϊκή εξέγερση» διάρκειας τεσσάρων ημερών που ανάγκασε τον ηλικιωμένο ισχυρό άνδρα και την οικογένειά του να διαφύγουν και να εξοριστούν στη Χαβάη.

Η Ακίνο, η οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος των Φιλιππίνων έως το 1992, θεωρείτο σύμβολο της δημοκρατίας όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έλαβε πολλές διακρίσεις για το ρόλο της στην ανατροπή της δικτατορίας. Το περιοδικό Time την είχε ανακηρύξει «Γυναίκα της Χρονιάς» το 1986, ενώ το 1987 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Στις Φιλιππίνες, τη στήριξή της επιδίωκαν συχνά πολιτικοί, τοπικοί αξιωματούχοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την εξουσία.

Ως πρόεδρος, η Ακίνο συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη, απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους και ανοίγοντας το προεδρικό παλάτι έτσι ώστε ο κόσμος να δει τις υπερβολές του Μάρκος και της κάποτε ισχυρής συζύγου του Ιμέλντα.

Η 76χρονη Ακίνο διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου το Μάρτιο του 2008 και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και χειρουργείο. Τον περασμένο Ιούνιο εισήχθη στο νοσοκομείο.

Κλίντον: Ο κόσμος θαύμαζε την Ακίνο

Τα συλληπητήριά της για το θάνατο της Ακίνο εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως ο λαός των Φιλιππίνων την αγαπούσε και ο κόσμος τη θαύμαζε για το θάρρος της.

«Η Κόρι Ακίνο ήταν αγαπητή στο έθνος της και την θαύμαζε ο κόσμος για το μεγάλο της θάρρος μετά την δολοφονία του συζύγου της και αργότερα στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της χώρας. Συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στις Φιλιππίνες ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης από ένα απολυταρχικό καθεστώς με πίστη στη χώρα της και στο λαό της», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή