Ρωσία: Συμφωνία για δεύτερη στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν

Σάββατο, 01 Αυγούστου 2009 16:27
A- A A+

Συμφωνία για την εγκατάσταση μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στα εδάφη του Κιργιστάν πέτυχε σήμερα η Ρωσία.

Η συμφωνία υπεγράφη στο θέρετρο Τσολπον Ατα, κατά τη διάρκεια μίας άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ρωσίας, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, της Λευκορωσίας και της Αρμενίας που συγκροτούν την CSTO.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο ομόλογός του από το Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ καθόρισαν σήμερα το πλαίσιο για τη δημιουργία της νέας βάσης, με μία συμφωνία που θα έχει ισχύ για 49 χρόνια με πιθανή παράταση για ακόμη 25.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν ήδη στρατιωτικές βάσεις στη φτωχή, ορεινή πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας ταξίδευσαν στο Μπισκέκ προκειμένου να πιέσουν για την εγκατάσταση μίας νέας βάσης.

Οι ρωσικές πιέσεις ήρθαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κιργιστάν να επιτρέψει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν ένα στρατιωτικό διαμετακομιστικό κέντρο στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Μανας, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το Κιργιστάν είχε αρχικά ανακοινώσει το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης όταν έλαβε υπόσχεση για βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση 2 δισ. δολαρίων από την Ρωσία, στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον απάντησε προσφέροντας 180 εκατ. δολάρια για να παραμείνει η βάση ανοικτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή