Ονδούρα: «Ειρηνική αντίσταση» ενάντια στους πραξικοπηματίες

Κυριακή, 02 Αυγούστου 2009 10:59
A- A A+

Για την επιστροφή του στην εξουσία με ειρηνικά μέσα δεσμεύτηκε χθες ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, διαψεύδοντας ότι συγκεντρώνει ένοπλους υποστηρικτές του στη μεθόριο με τη Νικαράγουα.

«Δε σχηματίζω μια ένοπλη, στρατιωτικού τύπου ομάδα, αν και έχω την δυνατότητα να το κάνω, διότι έρχομαι από ένα κράτος όπου υπάρχουν όπλα παντού», δήλωσε ο Σελάγια σε τηλεοπτικό σταθμό της Ονδούρας. «Δε χρησιμοποιούμε όπλα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, καταδίκασε την de facto κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το θάνατο ενός διαδηλωτή, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα. Ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο.

Ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, επικεφαλής της κυβέρνησης de facto που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, υποστήριξε χθες ότι διατηρεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στη νότια μεθοριακή περιοχή για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ένοπλη δράση από υποστηρικτές του Σελάγια.

Η de facto κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του διαμεσολαβητή προέδρου της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας να επιτρέψει την επιστροφή και αποκατάσταση στην εξουσία του Σελάγια και επιμένει ότι «εάν γυρίσει, θα συλληφθεί».

Στα επεισόδια της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας νεαρός δάσκαλος, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από σφαίρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή