¶λυτο μυστήριο παραμένει η γεωγραφική διαφοροποίηση των τροφικών αλλεργιών, με τους επιστήμονες να κάνουν σημαντικά βήματα στην εξήγηση του φαινομένου, χωρίς όμως να μπορούν να ορίσουν με βεβαιότητα τους παράγοντες αυτής της διαφοροποίησης.
Μπορεί τα φιστίκια να έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση τροφικών αλλεργιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα μας, όμως, περνούν απαρατήρητα καθώς σπάνια καταγράφονται ανάλογες αλλεργικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, ένας Ιταλός του Νότου θα αποφύγει να δοκιμάσει χυμό μύλου από φόβο μήπως του προκαλέσει εξάνθημα και στομαχικό πόνο, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τους Ιταλούς του Βορρά.
Τι είναι, όμως, αυτό που διαφοροποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις ανάλογα με τον τόπο κατοικίας των ανθρώπων. Τις απαντήσεις προσπάθησαν να δώσουν οι επιστήμονες στη διάρκεια συνεδρίου στη Βιέννη τον περασμένο Μάιο, τα πορίσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Κλαρ Μιλς από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τροφίμων της Βρετανίας μελέτησε την επικράτηση και τη διαφοροποίηση των τροφικών αλλεργιών στην Ευρώπη, καθώς και την Γκάνα, την Αυστραλία, την Ινδία και την Κίνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις διακυμάνσεις των αλλεργιών σε γεωγραφικό επίπεδο ρίχνοντας φως σε μερικές από τις τροφικές αλλεργίες.
Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται εν μέρει στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα κάθε λαός να εκτίθεται σε διαφορετικά αλλεργιογόνα. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνο του το διαχωρισμό των Ιταλών, για παράδειγμα, σε Βόρειους και Νότιους σε ό,τι αφορά τις αλλεργικές τους αντιδράσεις.
Στην Β. Ευρώπη, επίσης, οι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία στην ωμή σάρκα των μύλων, ενώ στο Νότο παρατηρείται αλλεργική αντίδραση στη φλούδα. Ποια είναι η αιτία της νοητής γραμμής που περνά ξυστά από τη νοτιοδυτική Γαλλία, διαιρεί στα δύο την Ιταλία κοντά στη Φλωρεντία και επεκτείνεται ανατολικά έως τη μέση της Μαύρης Θάλασσας;
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η γραμμή αυτή συμπίπτει με το νότιο άκρο καλλιέργειας της σημύδας, η γύρη της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων αιτιών αλλεργικής ρινίτιδας στη Β. Ευρώπη. Τι σχέση έχει, όμως, η αλλεργία στη σημύδα με την αλλεργία στο μήλο;
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαφορετικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στα διάφορα τμήματα του φρούτου: στη σάρκα περιέχεται μια αλλεργιογόνος πρωτεΐνη που ονομάζεται Mal d 1, ενώ η φλούδα είναι πλούσια σε Mal d 3. Η δομή και η σύνθεση της πρωτεΐνης Mal d 1 θυμίζει έντονα την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη Bet v 1 που συναντάται στη γύρη της σημύδας.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμφανίζουν αλλεργία στη γύρη της σημύδας είναι πιθανό να είναι αλλεργικοί και στην πρωτεΐνη Mal d 1, γεγονός που εξηγεί την επικράτηση της αλλεργίας στη σάρκα του μήλου στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη.
Πηγή: NewScientist.