Ιράν: Αμετάκλητη η δεύτερη θητεία Αχμαντινετζάντ

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 10:39
UPD:13:26

Επίσημη έγκριση για τη δεύτερη θητεία του στην ιρανική προεδρία έλαβε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

A- A A+

Επίσημη έγκριση για τη δεύτερη θητεία του στην ιρανική προεδρία έλαβε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Χαμενεΐ ενέκρινε το διαφιλονικούμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Ιουνίου και απαίτησε τον τερματισμό των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Χαιρέτισε μάλιστα την «χωρίς προηγούμενο» ψήφο των Ιρανών υπέρ του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον οποίο χαρακτήρισε «θαρραλέο, εργατικό και έξυπνο άνθρωπο», όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

«Η αποφασιστική και χωρίς προηγούμενο ψήφος των Ιρανών για τον πρόεδρο αντανακλά την επιδοκιμασία από το λαό του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης», τονίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν στο διάταγμα επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Αχμαντινετζάντ.

Οι μετριοπαθείς ηττημένοι υποψήφιοι Μιρ-Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, που υποστηρίζουν ότι η επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ είναι προϊόν νοθείας, ισχυρίζονται ότι η νέα κυβέρνηση είναι παράνομη.

Ο Αχμαντινετζάντ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος την Τετάρτη. Στη συνέχεια και εντός δύο εβδομάδων θα υποβάλει τη σύνθεση της κυβέρνησης στο κυρίως συντηρητικό κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να εγείρει αντιρρήσεις σε περίπτωση που επιλέξει μόνο μέλη του στενού του κύκλου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή