Επικρίσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ κατά Ισραήλ για τους διωγμούς Παλαιστινίων

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 20:54

A- A A+

Την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η εκδίωξη Παλαιστινίων από την αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί Ισραηλινοί έποικοι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για «βαθύτατα λυπηρή» ενέργεια σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό ομόλογό της. Όπως ανέφερε, «αυτές οι πράξεις είναι βαθύτατα λυπηρές. Έχω ήδη πει ότι ο διωγμός παλαιστινιακών οικογενειών και η καταστροφή σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει το πλήρες πάγωμα του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ με σκοπό να αρχίσουν και πάλι οι ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων.

Πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε., η οποία έκανε λόγο για παρανομίες και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία λόγω των μόνιμων και απαράδεκτων διωγμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Οι πράξεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση, η οποία λειτουργεί αντίθετα με τη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας που θα επιτρέψει να βρεθεί μια λύση βιώσιμη και αξιόπιστη στην ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Η καταστροφή σπιτιών, οι διωγμοί και οι δραστηριότητες εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι σαφείς παρανομίες έναντι του διεθνούς δικαίου» προστίθεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή