Προσωρινό «πάγωμα» των συνοριακών διαφορών Κροατίας-Σλοβενίας

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 09:32
A- A A+

Το «προσωρινό πάγωμα» της πορείας διευθέτησης των συνοριακών διαφορών μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας και την εξεύρεση λύσης με διεθνή διαιτησία, όταν το αποφασίσουν οι δυο πλευρές, πρότεινε ο Κροάτης πρόεδρος Στιέπαν Μέσιτς.

Ο κ. Μέσιτς ανακοίνωσε την πρότασή του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί της Σόλτα (νότια Κροατία), όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από τις τοπικές αρχές.

«Είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τώρα τη διένεξη, καθώς και οι δύο πλευρές είναι "οχυρωμένες" στα επιχειρήματά τους. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να το "παγώσουμε" (το θέμα) και να συμφωνήσουμε σε μια προσωρινή λύση, όπως κάναμε με τους Μαυροβούνιους και όταν αποφασίσουμε επί του τελικού συμβιβασμού, τότε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος.

Ο κ. Μέσιτς επέκρινε τη Σλοβενία για το γεγονός ότι «μπλοκάρει» την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), υπενθυμίζοντας πως η χώρα του δεν χρησιμοποίησε την υπόθεση αυτή πριν από πέντε χρόνια, όταν η Λιουμπλιάνα εντασσόταν στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», για να δημιουργήσει προβλήματα.

Εξηγώντας την πρότασή του αυτή, ο Κροάτης πρόεδρος τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν διέξοδο από την κρίση αυτή, χωρίς να "λαβωθεί" κάποια από τις δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή