Στη Β. Κορέα ο Μπιλ Κλίντον

Διαμεσολαβητική προσπάθεια για την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 10:56
UPD:16:40

A- A A+

Συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έφθασε αιφνιδιαστικά στη χώρα προκειμένου να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων, που καταδικάστηκαν σε 12 έτη καταναγκαστικών έργων για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι δύο δημοσιογράφοι, η Γιούνα Λι και η Λόρα Λινγκ, συνελήφθησαν στα σύνορα με την Κίνα τον Μάρτιο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αφίχθη στην Πιονγκιάνγκ αεροπορικώς και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και τον υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής των διαπραγματευτών για τα πυρηνικά της χώρας, Κιμ Κίε-Γκουάν.

Όπως επιβεβαιώθηκε από το περιβάλλον της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η επίσκεψη συνδέεται με το θέμα της φυλάκισης των δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το αιφνιδιαστικό αυτό ταξίδι του Κλίντον μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή της απομονωμένης Βόρειας Κόρεας στο τραπέζι του διαλόγου για τα πυρηνικά όπλα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες στρατιωτικές προκλήσεις από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, η οποία γύρισε την πλάτη στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας. Έχει απώτερο σκοπό να πεισθεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές τις φιλοδοξίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή