Ρωσο-γεωργιανά «κατηγορώ» και εντάσεις ένα χρόνο μετά

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 15:54
UPD:18:05
A- A A+

Νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας πυροδοτούν αλληλοκατηγορίες και απειλές, λίγες μόνο ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στον Καύκασο τον Αύγουστο του 2008.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί τα ρωσικά στρατεύματα στην αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία της Νότιας Οσετίας, λόγω «των ένοπλων προκλήσεων από την πλευρά της Γεωργίας», ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κατάσταση είναι πράγματι τεταμένη, οι προκλήσεις από τη γεωργιανή πλευρά δεν σταματούν», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέι Νεστερένκο, λίγες μόλις ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ρωσο-γεωργιανό πόλεμο στον Καύκασο.

«Για το λόγο αυτό οι ρώσοι στρατιωτικοί και συνοριακοί φρουροί που βρίσκονται στη Νότια Οσετία τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας», καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, στην αποπομπή του πρωθυπουργού της Νότιας Οσετίας Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία περιοχής, Εντουάρντ Κοκόιτι.

O Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε διοριστεί πρωθυπουργός της Νότιας Οσετίας τον Οκτώβριο του 2008 ύστερα από απαίτηση της Μόσχας, προκειμένου να επιβλέπει την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας η οποία καταστράφηκε κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Ο Κοκόιτι ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός θα προβεί σε «προληπτικές» ασκήσεις ασφαλείας στη Νότια Οσετία, κάτι που διέψευσε σήμερα η Ρωσία.

Η Μόσχα υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα κάνει τα πάντα «για να συγκρατήσει τις εκδικητικές τάσεις της Τιφλίδας».

«Η κυβέρνηση της Γεωργίας προβλέπει για την επέτειο της σύγκρουσης κινήσεις προκλητικού χαρακτήρα στα σύνορα με τη Νότια Οσετία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκρικόρι Καρασίν, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα.

«Σε αυτή την εκρηκτική περιοχή, η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε τη βία ενάντια στους μικρούς λαούς. Θα συγκρατήσουμε με αποφασιστικότητα τις εκδικητικές τάσεις της πολιτικής της Τιφλίδας».

Από την πλευρά του, ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι απέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κάνει τα πάντα για να αποφύγει μία καινούρια σύρραξη, ενώ κάλεσε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή