Σημαντική αύξηση σημειώνουν σταθερά κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι εξαγωγές λιγνίτη από τη Βόρεια Κορέα στην Κίνα, γεγονός που θεωρείται ένδειξη εμβάθυνσης του ανταλλακτικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας δυσκολότερη για τη διεθνή κοινότητα την άσκηση πιέσεων στο πιο απομονωμένο κράτος του κόσμου.
Τα επίσημα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Ιούνιο δείχνουν ότι δεν υπήρξε διακοπή στις κανονικές αποστολές εμπορευμάτων μετά από τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων που η Πιόνγκγιανγκ έκανε το Μάιο.
«Υπάρχουν ορυχεία μεγάλων κινεζικών εταιρειών σε παραγωγή, τους δίνουμε πετρέλαιο και εφόδια και αυτοί μας δίνουν τα μεταλλεύματα», δήλωσε κινέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ανταλλακτικό εμπόριο.
Στο πρώτο μισό του 2009, η Βόρεια Κορέα υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές προϊόντων ανθρακίτη κατά 111% στους 2,36 εκατομμύρια τόνους, ενώ η Κίνα είχε συνολική αύξηση εισαγωγών στον κλάδο κατά 45% καθώς οι εισαγωγείς αγόρασαν φτηνό διεθνώς λιγνίτη.
Αφαιρουμένου του Μαΐου, που σημειώθηκε μικρή υποχώρηση, οι αποστολές λιγνίτη από τη Βόρεια Κορέα στην Κίνα είχαν αλματώδη άνοδο κάθε μήνα και ειδικότερα τον Ιούνιο, έφτασαν τους 646.078 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 244% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Συνολικά ο λιγνίτης αποτέλεσε το 68% των βορειοκορεατικών εξαγωγών στην Κίνα το πρώτο μισό του 2009, ενώ οι εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου από την Κίνα σημείωσαν στην αντίστοιχη περίοδο μείωση 3%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προϊόντα τα οποία δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να αποκόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας σε πολυτελή προϊόντα και όπλα.
Η Βόρεια Κορέα επιτρέπει ξένες επενδύσεις στα ορυχεία και τα οποία μέσα στο 2009 αναδείχθηκαν σε κλάδο- κλειδί για την ανάπτυξη. Οι περισσότεροι επενδυτές είναι κινεζικές εταιρείες αν και υπάρχουν και άλλοι ξένοι επενδυτές.
«Ενδεχομένως να πληρώνονται σε μεταλλεύματα, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη για να χτίσουν ένα εργοστάσιο στο Βορρά και τους δρόμους και τις γέφυρες που οδηγούν σε αυτό», δήλωσε σχολιάζοντας το θέμα, στέλεχος του Ιδρύματος για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της Νότιας Κορέας (INSS), το οποίο συνδέεται με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Πάντως, ακόμη και οι κινεζικές κρατικές εταιρείες έχουν διαμαρτυρηθεί για τους βορειοκορεατικούς κανονισμούς λειτουργίας και τις απαιτήσεις της Πιόνγκγιανγκ να επενδύσουν στην τοπική βιομηχανία, και όχι να κάνουν επενδύσεις απλώς για να παίρνουν τις πρώτες ύλες.
Τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που το Πεκίνο αποφάσιζε να το κάνει, αλλά η ανάμειξη κρατικών εταιρειών σημαίνει ότι υπάρχουν επενδεδυμένα συμφέροντα και βαθιά τοποθετημένα κεφάλαια, πιο δύσκολα να αποκοπούν από τις αποστολές εμπορευμάτων.
Τα νοτιοκορεατικά μέσα έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Πεκίνο ανέστειλε τουλάχιστον μία κοινή επένδυση με βορειοκορεατική εταιρεία που είναι στη «μαύρη λίστα» της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μπορεί να είναι στρατηγική κίνηση πίεσης στο Βορρά, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία είδε ότι θα είχε μικρά οικονομικά αποτελέσματα», σχολίασε Νοτιοκορεάτης του INSS.
AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters