Στο Περού ο πρόεδρος της Κολομβίας

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 07:33
A- A A+

Το Περού, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, με στόχο να εξηγήσει και να συγκεντρώσει την υποστήριξη για τη συμφωνία που φέρεται ότι έχει συνάψει με τις ΑΠΑ για τη φιλοξενία περισσότερων στρατευμάτων και βάσεων στο κολομβιανό έδαφος, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους ηγέτες πολλών χωρών της περιοχής.

Ο Ουρίμπε, που προβάλλεται ως ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, εξασφάλισε τη στήριξη του συντηρητικού προέδρου του Περού ¶λαν Γκαρσία - ενός από τους ελάχιστους συμμάχους του στη Νότια Αμερική.

"Ο πρόεδρος Ουρίμπε ήλθε εδώ για να μιλήσει για θέματα που είναι σημαντικά για την ήπειρο, για δύσκολες καταστάσεις που μετέτρεψαν την Κολομβία σε θύμα και δε θα έπρεπε να συμβαίνουν", είπε ο Γκαρσία.

Ο Γκαρσία τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του, αλλά ο Ουρίμπε αντιμετωπίζει αντιδράσεις στα σχέδιά του από σχεδόν όλες τις αριστερές και κεντρώες κυβερνήσεις στην περιφέρεια, που διαφωνούν με τη φιλοξενία επτά βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα εφαλτήριο για το στρατό των ΗΠΑ στην Κολομβία ώστε να μπορεί να "επιτεθεί" σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τη θέση αυτή συμμερίζονται ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Και οι πιο κεντροαριστερές κυβερνήσεις, όπως αυτές της Βραζιλίας και της Αργεντινής, αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα αν όχι ανοικτή εχθρότητα τα σχέδια του Ουρίμπε - κάτι διόλου περίεργο με δεδομένες τις ιστορικές μνήμες στην περιοχή, όπου οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει στο παρελθόν δικτάτορες και πραξικοπήματα, στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, πρόεδρος της Χιλής, και ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας, έχουν πικρή - και προσωπική - πείρα κι αναμνήσεις από την εποχή εκείνη, αφού διώχθηκαν την δεκαετία του 1970 από δικτατορίες που υποστήριζε η Ουάσινγκτον.

Ο θόρυβος που προκαλεί η προωθούμενη συμφωνία εγείρει ακόμα περισσότερες αμφιβολίες όσον αφορά την υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Λατινική Αμερική.

Ο εκτελών χρέη υπουργού ¶μυνας της Κολομβίας στρατηγός Φρέντι Παντίγια υποστήριξε πάντως ότι οι γειτονικές χώρες υπερβάλλουν.

"Ουδείς, πέραν των τρομοκρατών και των λαθρέμπορων ναρκωτικών, θά'πρεπε να ανησυχεί για αυτή τη συμφωνία... είναι διάφανη, σέβεται την ακεραιότητά μας, σέβεται τις διεθνείς συνθήκες κι απλώς δυναμώνει την δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες μάστιγες", είπε.

Ο Ουρίμπε συναντάται την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Δεν θα συναντηθεί με τον Ούγο Τσάβες, ούτε με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Οι σχέσεις Κολομβίας-Ισημερινού έχουν επιδεινωθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή