Ορκωμοσία Αχμαντινετζάντ εν μέσω διαμαρτυριών

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 08:38
UPD:10:10

A- A A+

Πρόεδρος του Ιράν ορκίστηκε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, την ώρα που εκατοντάδες υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου όπου γινόταν η ορκωμοσία.

«Παρά την ισχυρή παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, εκατοντάδες οπαδοί του Μουσαβί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου», δηλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Λίγο αργότερα, άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την τελετή ορκωμοσίας ενώπιον του Κοινοβουλίου, απών ήταν ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος προεδρεύει δυο σημαντικών θεσμών εξουσίας, του Συμβουλίου Κρίσης και της Συνέλευσης των Σοφών.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν περιμένει συγχαρητήρια μηνύματα από τους δυτικούς ηγέτες, απαντώντας έτσι στην άρνηση των Μπαράκ Ομπάμα, Ν. Σαρκοζί και Αγγελας Μέρκελ να συγχαρούν τον Ιρανό πρόεδρο μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

«Ακούσαμε ότι κάποιοι δυτικοί ηγέτες αποφάσισαν να αναγνωρίσουν, αλλά όχι να συγχαρούν τη νέα κυβέρνηση. Λοιπόν, κανένας στο Ιράν δεν περιμένει τα δικά σας μηνύματα», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ.

Όπως είπε, το Ιράν θα συνεχίσει ν΄αντιστέκεται στις «καταπιεστικές δυνάμεις». «Θα αντισταθούμε στις καταπιεστικές χώρες και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε έτσι ώστε να αλλάξουμε τους μηχανισμούς διακρίσεων στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή