Στις ΗΠΑ «πετάει το μπαλάκι» ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 09:15
A- A A+

«Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα» μπορούν να θέσουν τέλος στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναγκάζοντας τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος του Ιουνίου να υποχωρήσουν, δήλωσε χθες ο ανατραπείς πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια.

«Η Ονδούρα, παρά τα όσα λένε οι ηγέτες του πραξικοπήματος, δεν εξαρτάται από το Καράκας. Η Ονδούρα εξαρτάται από την Ουάσινγκτον», είπε ο Σελάγια σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Espa?ol.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να σφίξουν τη γροθιά... και το πραξικόπημα θα διαλυθεί σε πέντε δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Σελάγια, που νωρίτερα συναντήθηκε με τον συντηρητικό Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει αναστείλει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων στην Ονδούρα μετά την ανατροπή του Σελάγια με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου κι έχει καταδικάσει την εξόρισή του από στρατιωτικούς. Ακόμη, απέσυρε τις διπλωματικές βίζες για μέλη της de facto κυβέρνησης.

Η de facto κυβέρνηση του Ρομπέρτο Μιτσελέτι, πρώην προέδρου του Κογκρέσου, δεν μοιάζει διατεθειμένη να υποχωρήσει, και η ελίτ της χώρας λέει ότι θα τη στηρίξει ακόμα κι αν δεν αναγνωριστεί από καμιά ξένη κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του προέδρου της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δεν μοιάζει να έχει περιθώρια ουσιαστικής διπλωματικής παρέμβασης.

Ο Σελάγια είπε ότι είναι "έτοιμος" να υπογράψει το σχέδιο Αρίας στην Τεγκουσιγκάλπα μαζί με τον Μιτσελέτι, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να αποσπάσει στήριξη κι από τη Βραζιλία μέσα στην εβδομάδα.

"Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το σχέδιο Αρίας στην Τεγκουσιγκάλπα για να επιστρέψω στην προεδρία... δεν είμαστε έτοιμοι να παίξουμε ένα διπλωματικό παιγνίδι που μόνο στόχο έχει να καθυστερήσει η διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα", είπε ο Σελάγια.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, "ανέλαβαν δράση, [όμως] αυτή δεν είναι ακόμα αρκετή, πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Αμερικάνικης ηπείρου".

Ο Μιτσελέτι απορρίπτει το σχέδιο Αρίας διότι συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία - αν και οι υπόλοιποι όροι που περιλαμβάνει απηχούν θέσεις υποστηρικτών του πραξικοπήματος, και προβλέπουν την αμνήστευση όσων έλαβαν μέρος σ'αυτό.

Στο εσωτερικό της Ονδούρας, αστυνομικοί είπαν χθες ότι, αργά την Δευτέρα, ένας 45χρονος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά στρατιώτη διότι δεν σταμάτησε σε σημείο ελέγχου. Ο θάνατος αύξησε σε πέντε - επίσημα - τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την 28η Ιουνίου.

Στο μεταξύ το Radio Globo, ένα εκ των ελαχίστων ΜΜΕ της Ονδούρας που ασκούσαν κριτική στην de facto κυβέρνηση Μιτσελέτι, ανακοίνωσε ότι του επιβλήθηκε να διακόψει τη λειτουργία του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή