Ε.Ε.: Καθοριστική για την ΠΓΔΜ η λύση για το όνομα

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009 14:00
UPD:14:18
A- A A+

Καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Έρβαν Φουερέ την επίλυση του προβλήματος με το όνομα.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν, η ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά από συνάντηση που είχε, χθες, με τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στα Σκόπια, ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις».

«Ακούσατε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε σύσταση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για να προβεί, όμως, σε κάτι τέτοιο οπωσδήποτε χρειάζεται ύψιστα επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει στα κράτη-μέλη ότι, η χώρα ολοκλήρωσε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της. Ελπίζουμε ότι, κατά την επερχόμενη περίοδο θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ 'ΜΙΑ', «προανήγγειλε δεύτερο βέτο» για την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεμελιώνονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Εάν η Επιτροπή προτείνει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η σύσταση ακολούθως προωθείται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι καθοριστική. Γι' αυτό και εμείς ενθαρρύνουμε συνεχώς τις δύο πλευρές, κατά τις επόμενες εβδομάδες, να επιχειρήσουν να εξεύρουν συμβιβαστική λύση» συμπλήρωσε ο κ. Φουερέ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή