Ιαπωνία: Νέα δέσμευση Τάρο ¶σο για τα πυρηνικά

Σε ομιλία του για την επέτειο από τα 64 χρόνια ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 08:21
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο ¶σο δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί την αυτοεπιβληθείσα απαγόρευση όσον αφορά την απόκτηση, την παραγωγή ή την εισαγωγή πυρηνικών όπλων, κατά την ομιλία του στην τελετή για την επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Η δήλωση ¶σο γίνεται σε μία περίοδο που η Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει ένταση στην Ασία με την πυρηνική δοκιμή στην οποία προέβη νωρίτερα εφέτος.

«Υπόσχομαι ξανά ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να τηρεί τις τρεις αρχές αυτές και θα ηγηθεί της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες απεμπόλησης των πυρηνικών όπλων και της επίτευξης διαρκούς ειρήνης», είπε ο ¶σο απευθυνόμενος στους ξένους προσκεκλημένους, τους γηραιούς επιζήσαντες της βόμβας, καθώς και πολλά παιδιά.

Η Ιαπωνία καλεί συχνά να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά οπλοστάσια στον πλανήτη, ως η μόνη χώρα που έχει υποστεί πυρηνική επίθεση.

Ωστόσο παρατηρητές επισημαίνουν πως το Τόκιο επωφελείται της «πυρηνικής ομπρέλας» των ΗΠΑ, και αρκετοί εντός Ιαπωνίας θα δίσταζαν να δουν την αποτρεπτική δυνατότητα της Ουάσινγκτον να μειώνεται ενώ οι απειλές στην περιφέρεια εντείνονται.

Ιάπωνας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε πρόσφατα πως το Τόκιο είχε συμφωνήσει μυστικά με τις ΗΠΑ το 1960 να επιτρέπει διελεύσεις ή στάθμευση γι' ανεφοδιασμό σε αμερικάνικα αεροσκάφη ή πλοία που μετέφεραν πυρηνικά όπλα.

Το Τόκιο έχει διαψεύσει επανειλημμένως ότι συνήψε τέτοια συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή