Στην αγορά δεκάδων ρωσικών αρμάτων μάχης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ότι θα προχωρήσει, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας Καράκας-Μόσχας στο πεδίο των εξοπλισμών.
«Θα πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία [αγοράς] όπλων για να αυξήσουμε την αμυντική μας ικανότητα», είπε ο αριστερός ηγέτης της Βενεζουέλας στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει να υπογράψει και άλλες συμφωνίες, που αφορούν τον αγροτικό τομέα, το πετρέλαιο και τα ορυχεία στην επίσκεψή του στην Μόσχα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ 2005 και 2007, Μόσχα και Καράκας συνήψαν 12 συμφωνίες για την αγορά οπλικών συστημάτων, συνολικής αξίας 4,4 δισ. δολαρίων. Η Βενεζουέλα έχει αγοράσει 24 μαχητικά τύπου Sukhoi, 50 ελικόπτερα και 100.000 ημιαυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ. Το 2008, εξασφάλισε δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων για την αγορά νέου οπλισμού.
Βάσει της νέας συμφωνίας η Βενεζουέλα θα αγοράσει άρματα για να εξοπλίσει μια σύγχρονη ίλη τεθωρακισμένων, δηλαδή συνολικά "30 ως 40" θωρακισμένα BMP-3, T-72 και MPR, είπε ο Τσάβες μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο στρατός μας θα συνεχίσει να μεγαλώνει», είπε ο Τσάβες, ο οποίος καταδίκασε την Κολομβία για το ότι σχεδιάζει να διαθέσει επτά βάσεις στο έδαφός της στις ΗΠΑ, κάτι που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «απειλή».
«Δεν θέλω να ξοδεύω ούτε δεκάρα σε όπλα, κι αυτό έκανα τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησής μου... όμως η αυτοκρατορία [των ΗΠΑ] θέλει να μας αφοπλίσει κι αν δεν υπήρχε η Ρωσία, θα ήμασταν σχεδόν άοπλοι», είπε.
Τα σχέδια της Μπογκοτά προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική, εξωθώντας τον Κολομβιανό πρόεδρο ¶λβαρο Ουρίμπε να αρχίσει περιοδεία στην περιφέρεια για να κατευνάσει τα πνεύματα.
Ο Τσάβες εξέφρασε την «απελπισία» του για το γεγονός ότι «η πολιτική επιθετικότητας εναντίον της Λατινικής Αμερικής είναι η ίδια... είναι σα να μη σημειώθηκε καμιά αλλαγή από τον [πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους] στον Ομπάμα. Είναι ακριβώς το ίδιο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων