Ντ. Μπακογιάννη: Απαραίτητος ο ΟΑΣΕ για τη σταθερότητα στη Γεωργία

Δηλώσεις της προεδρεύουσας του Οργανισμού για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 11:11
A- A A+

Tην ανησυχία της για την ένταση στις περιοχές που άγγιξε η διένεξη του Αυγούστου 2008 στη Γεωργία, εξέφρασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση περαιτέρω.

Ένα χρόνο μετά τη διένεξη, η Γεωργία ακόμη χρειάζεται σταθερότητα, υπογράμμισε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ και πρόσθεσε:

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της διένεξης, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή. Οι πληγές είναι ακόμη νωπές και η περιοχή παραμένει ευάλωτη και ασταθής. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της διένεξης, και οι κάτοικοι των περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί και να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, η δραστηριοποίηση του ΟΑΣΕ στη Γεωργία συνεχίζεται, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να διασφαλιστεί μια ισχυρή παρουσία του Οργανισμού στη χώρα, προκειμένου να συμβάλει στην εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή.

«Ο ΟΑΣΕ είναι προσηλωμένος στην αποστολή του να συμβάλει στην οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος όλων», τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών και εξέφρασε τη λύπη της που η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία χρειάστηκε να λήξει, ενώ εργάστηκε για να βελτιώσει τη σταθερότητα της περιοχής από το 1992.

Η εντολή της Αποστολής έληξε στα τέλη του 2008, και η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συναίνεσης με σκοπό την ανανέωσή της το Μάιο, μετά από μήνες εντατικών διαβουλεύσεων. Στα τέλη Ιουνίου, η εντολή της αποστολής άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού στη Γεωργία έληξε και η αποστολή έκλεισε.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει στον ΟΑΣΕ να έχει ισχυρή παρουσία στη Γεωργία, και ελπίζουμε ότι παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση ως προς το πλαίσιο για το έργο του αυτό. Η πρόταση της Προεδρίας που υιοθετεί προσέγγιση ουδέτερη παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Μια τέτοια παρουσία είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να το επαναλάβω. Χρειαζόμαστε περισσότερο ΟΑΣΕ στην περιοχή, όχι λιγότερο».

Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΕ εργάζεται ακόμη για τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή, καθότι συμπροεδρεύει στις Συνομιλίες της Γενεύης από κοινού με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Συνομιλίες της Γενεύης είναι το μοναδικό φόρουμ στο οποίο συνέρχονται όλα τα μέρη για να συζητήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και τις ανησυχίες τους ως προς τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Χάρη στις συνομιλίες αυτές, έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η παροχή φυσικού αερίου. Ο ΟΑΣΕ προωθεί επίσης τις κοινές προσπάθειες για την βελτίωση της παροχής νερού, με σκοπό να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στα αρδευτικά ύδατα για όλους τους πληθυσμούς. Πέραν τούτου, ο ΟΑΣΕ διευκολύνει τις συναντήσεις για έναν μηχανισμό από κοινού πρόληψης συμβάντων και αντίδρασης, ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή τακτικών επαφών μεταξύ των πλευρών για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια. Είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση των προσπαθειών αυτών και στην επίτευξη αποτελεσμάτων», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή