Οι βαλκανικές χώρες εξακολουθούν να θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότυπο και η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση ακόμη αποτελεί τον κύριο στόχο τους, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι προσδοκίες τους για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας "Galup", στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα "Press" του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Σέρβοι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (10%) και οι Σέρβοι από τη Σερβία (23%) εκφράζουν το χαμηλότερο επίπεδο ταύτισης με την ΕΕ.
Η πλειονότητα του αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ενώ η σερβική μειονότητα εμφανίζεται επιφυλακτική έναντι των Βρυξελλών.
Οι πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ ευελπιστούν ότι, οι χώρες τους θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2015, ενώ οι πολίτες της Αλβανίας και του Κοσόβου δεν θεωρούν εφικτή την προοπτική αυτή πριν το 2018.
Στην Κροατία, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, μόνο το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι προς όφελος της χώρας τους, το 26% έχει αντίθετη γνώμη και το 38% δηλώνει αναποφάσιστο. Οι Κροάτες ευελπιστούν ότι η χώρα τους θα καταστεί μέλος της ΕΕ το 2013.
Στην Αλβανία, η οποία ήδη έχει υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, η υποστήριξη των πολιτών στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλη και η εμπιστοσύνη στους κοινοτικούς θεσμούς ανέρχεται στο 71%.
Τέλος, οι κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι και δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ πριν από το 2020.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ