Ξεριζωμένοι οι Γεωργιανοί ένα χρόνο μετά

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 10:25
UPD:14:15

A- A A+

Ένα χρόνο μετά από το σύντομο πόλεμο του Καυκάσου, περίπου 30.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία και διευκρινίζει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γεωργιανοί, που ακόμα και σήμερα βιώνουν κακουχίες και έχουν έλλειψη από βασικές υποδομές.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν κατά τη σύντομη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας φτάνει τις 192.000, αν και αρχικά η Γεωργία τους είχε υπολογίσει σε 138.000.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, η οποία δημιουργήθηκε με τον πόλεμο και οι αρχές οφείλουν να κάνουν τη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται», αναφέρει η έκθεση.

«Η διαρκής αίσθηση της έντασης και της ανασφάλειας δεν επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους», συμπληρώνει η οργάνωση και τονίζει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να «εγγυηθούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή τους».

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκ. Καράζιν αρνήθηκε να μιλήσει για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά δήλωσε ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους Γεωργιανούς της Ν. Οσετίας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η πρώτη επέτειος από τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 θα τιμηθεί σήμερα στη Γεωργία με ολονυκτίες και τελετές στη μνήμη των εκατοντάδων ανθρώπων που χάθηκαν.

Ρωσία: Στόχος της Γεωργίας η εξόντωση του οσετικού λαού

Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία παρουσιάζει σήμερα έρευνα με πόρισμα ότι «η Γεωργία επιτέθηκε στη Νότια Οσετία με σκοπό να εξοντώσει τον οσετικό λαό».

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώσαμε, η ένταση της γεωργιανής επίθεσης, οι πολιτικές, στρατιωτικές και προπαγανδιστικές προετοιμασίες μας επιτρέπουν να πούμε ότι η εισβολή στη Νότια Οσετία είχε ως στόχο την εξόντωση του οσετικού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική εισαγγελία.

Πηγές: Reuters, ΒΒC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή