Πακιστάν: Σχεδόν σίγουρος ο θάνατος του ηγέτη των Ταλιμπάν

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 20:52
UPD:23:57

A- A A+

«Σχεδόν σίγουρο» θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μέχμουντ Κουρέσι, το θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν στη χώρα, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, σε αμερικανική επίθεση με πυραύλους πριν από δύο ημέρες.

«Είναι σχεδόν σίγουρο τώρα ότι είναι νεκρός. Διάφοροι κυβερνητικοί πράκτορες ανέφεραν το θάνατό του, το ίδιο και συνεργάτες του ενώ υπάρχουν άτομα που παρακολούθησαν την νεκρώσιμη τελετή και αυτόπτες μάρτυρες που μετείχαν στην κηδεία του», ανέφερε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Ηταν η πλέον σημαντική προσωπικότητα στην ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα τους είναι δύσκολο να τον αντικαταστήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί είχε πολλούς υποδιοικητές και μεγάλη δημοτικότητα που κανείς άλλος ηγέτης των Ταλιμπάν δεν απολάμβανε. Ηταν διάσημος σε όλες τις φατρίες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον αντικαταστήσει επαρκώς» κατέληξε.

Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τι συμβαίνει προς στιγμήν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ.

Ο Μεχσούντ «θεωρείται σημαντικός ηγέτης των Ταλιμπάν και υπεύθυνος μεγάλου αριθμού επιθέσεων στον κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ο θάνατός του. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παραμένει μια μακρόχρονη πρόκληση», πρόσθεσε ο Γουντ.

Ο ηλικίας 35 χρόνων Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια στον υπ' αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό του Πακιστάν λόγω των πολλαπλών επιθέσεων που πραγματοποίησε η ομάδα του, γνωστή ως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΤΤΡ). Μεταξύ των επιθέσεων, οι οποίες του αποδίδονται, είναι και η δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο, το Δεκέμβριο του 2007.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή