Γ. Παπανδρέου: «Όχι μπαλώματα» για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σάββατο, 08 Αυγούστου 2009 12:44
A- A A+

Επίσκεψη στο δημοτικό διαμέρισμα Λαέρμων του δήμου Λίνδου -ένα από τα χωριά που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού-πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται για διακοπές στη Ρόδο.

Στο χωριό τον περίμεναν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης , δήμαρχοι της περιοχής τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον κ. Παπανδρέου, ενώ οι τοπικοί παράγοντες τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, «ούτε πρόληψη υπάρχει ούτε το στελεχιακό δυναμικό είναι επαρκές ή έτοιμο για να αντιμετωπίσει άμεσα την κρίση ούτε και συντονισμός υπάρχει και χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της περιοχής».

«Με μπαλώματα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται ένα σχέδιο, όπως έχουμε προτείνει - είχαμε αναδείξει το πρότυπο του σχεδίου της Ηλείας - αλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμοστεί ως αντίληψη σε κάθε περιοχή που έχει πληγεί και μάλιστα σε τέτοια έκταση»

Χρειάζεται «μία αντίληψη που μιλάει για μια συνολική ανασυγκρότηση, όχι απλώς να έχουμε ξανά τα δάση, αλλά να δώσουμε μια οικονομική προοπτική, μια πράσινη ανάπτυξη, μια σύνδεση αυτής της ανασυγκρότησης με νέες μορφές παραγωγικής ταυτότητας, από τον τουρισμό, μέχρι τον αγροτικό τομέα. Και αυτό σημαίνει βεβαίως ότι χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, γιατί δεν θα αφήσουμε στην τύχη τους αυτές τις περιοχές, ένας συνολικός σχεδιασμός με τους τοπικούς φορείς για να μπορέσουν αυτές οι περιοχές να έχουν προοπτική. Να αξιοποιήσουμε έστω μέσα στην κρίση, στη ζημιά που έχει γίνει, να αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία ενός νέου σχεδιασμού για την περιοχή. Αυτό ισχύει για τη Ρόδο, αυτό ισχύει και για άλλες περιοχές, όπως η Ηλεία και η Πελοπόννησος, και είναι μια θλιβερή επέτειος με πολλές υποσχέσεις οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν και όπου τελικά υπήρξαν μόνο το τριχίλιαρα, μια εύκολη προεκλογικής φύσεως κίνηση, η οποία δεν είχε βάθος, δεν είχε προοπτική, δεν είχε σχεδιασμό, και που βεβαίως δεν βοήθησε τον παραγωγικό ιστό και το περιβάλλον, την ουσιαστική προοπτική αυτών των περιοχών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε:

«Απαιτείται κεντρικός αλλά και αποκεντρωμένος σχεδιασμός συντονισμός και πολιτική βούληση όχι πελατειακής αντίληψης και σπατάλης αλλά με σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή