Τεχεράνη - Αρχισε η δίκη των αντιφρονούντων

Σάββατο, 08 Αυγούστου 2009 19:19
UPD:09/08/2009 11:40
A- A A+

Αρχισε στην Τεχεράνη η δεύτερη ομαδική δίκη Ιρανών αντιφρονούντων και μίας Γαλλίδας υπηκόου για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Η ιρανική αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να απομακρύνει τους συγγενείς των κατηγορούμενων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου για να διαμαρτυρηθούν.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι δικάζεται επίσης ένας Ιρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, κάτι το οποίο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως "απόλυτα απαράδεκτο" και αντίθετο με τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει από τις ιρανικές αρχές. "Καταδικάζουμε αυτές τις δίκες και τις αποκαλούμενες ομολογίες των κρατουμένων, οι οποίοι έχουν στερηθεί των βασικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σχολίασε η εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις.

"Συγγενείς των κατηγορούμενων και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου. Όταν άρχισαν να φωνάζουν 'Allahu Akbar' (Ο Θεός Είναι Μεγάλος), οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας τους επιτέθηκαν για να διαλύσουν το πλήθος", αναφέρει η ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών Mosharekat.

"Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την προσπάθεια εξασθένισης της θέσης της θρησκευτικής νομολογίας (Velayat-e Faqih) στο Ιράν (και) ...την αμφισβήτηση της νομιμότητας του συστήματος", αναφέρει το ομαδικό κατηγορητήριο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι εναγόμενοι κατηγορούνται επίσης για "απόπειρα οργάνωσης βελούδινης επανάστασης... (και) για τη στενή σχέση τους με ξένες πρεσβείες και ΜΜΕ".

Ανάμεσα σε αυτούς που δικάζονται είναι μία 24χρονη βοηθός καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας, μία ιρανο-γαλλίδα κάτοικος Ιράν, η οποία εργάζεται στη γαλλική πρεσβεία και ένας Ιρανός, που εργάζεται στη βρετανική πρεσβεία. Επίσης δικάζονται ο διαπρεπής δημοσιογράφος, Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί και οι εξέχοντες μετριοπαθείς πολιτικοί Αλί Ταγέρνια και Χενυαγιάτ Αγκά' ιε.

Λίγο αργότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι ο Iρανός υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι πληροφορίες που συνέλεξε η πρεσβεία σχετικά με τις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, εστάλησαν στην Ουάσινγκτον .

"Επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μέσα για να παρακολουθεί τα γεγονότα στο Ιράν και εξαιτίας των στενών σχέσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο, η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έστειλε όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε για τις μετεκλογικές ταραχές, με κάθε λεπτομέρεια, στην Ουάσινγκτον", κατέθεσε ο Χοσείν Ρασάμ.

Ο ίδιος ζήτησε από το θρησκευτικό κατεστημένο να επιδείξει επιείκεια και να τον συγχωρέσει για τα "λάθη" του, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σημειώνεται ότι η κατασκοπεία και η δράση κατά της εθνικής ασφάλειας τιμωρούνται με θάνατο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν. Ο υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιούλιο.

"Ο Χοσείν Ρασάμ επέδειξε μεταμέλεια για τις δραστηριότητές του στο παρελθόν και τα σφάλματά του και τις ξεκάθαρες παραβιάσεις που διέπραξε (από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου). Απολογήθηκε στο ιρανικό έθνος και ζήτησε από το δικαστήριο να τον συγχωρέσει", μετέδωσε το IRNA.

Την επιείκεια της θρησκευτικής ηγεσίας ζήτησε σήμερα και η Γαλλίδα, Kλοτίλντ Ρις, η οποία δικάζεται για δράση κατά της εθνικής ασφαλείας του Ιράν, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

"Δεν έπρεπε να λάβω μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις (για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου)...Μετανιώνω για τις πράξεις μου και ζητώ συγγνώμη από το ιρανικό έθνος και το δικαστήριο. Ελπίζω να με συγχωρέσουν", είπε η Κλοτίλντ Ρις ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Κατηγορείται ότι έδρασε κατά της εθνικής ασφάλειας με τη συμμετοχή της στα επεισόδια...τη συλλογή πληροφοριών και ειδήσεων και την αποστολή φωτογραφιών από τις ταραχές στο εξωτερικό", μετέδωσε το IRNA και πρόσθεσε ότι η κατηγορούμενη ομολόγησε τα "λάθη" της.

"Έγραψα μία μονοσέλιδη αναφορά για την κατάσταση στην Ισφαχάν...και την παρέδωσα στο πολιτιστικό τμήμα της γαλλικής πρεσβείας", φέρεται ότι κατέθεσε στο δικαστήριο η κατηγορούμενη, σύμφωνα με το IRNA.

Η Γαλλίδα που κρατείται στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου με την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα μετά από πέντε μήνες παραμονής στην πόλη Ισφαχάν.

Η Γαλλία έχει απορρίψει την κατηγορία εις βάρος της ως "αβάσιμη" και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι για την ώρα δεν θα σχολιάσει την υπόθεση της Ρις και πρόσθεσε ότι η γαλλο-ιρανή υπάλληλος της γαλλικής πρεσβείας, που ονομάζεται Αφσχάρ, κρατείται από τα μέσα Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή