Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2009 17:57
UPD:18:23
A- A A+

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν για την Κύπρο, αλλά και τις εξελίξεις με τον εντοπισμό των λειψάνων Ελληνοκύπριων αγνοούμενων της τουρκικής εισβολής του '74.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις δηλώσεις του για την Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή δίχως σχέδιο και στρατηγική, έκανε ένα αιφνίδιο ενεργειακό -πολιτικό άνοιγμα προς την Ρωσία, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε. Η συνήθης έλλειψη συνέχειας στις ενέργειές της, η απουσία του απαραίτητου ολοκληρωμένου σχεδίου και η προσφιλής τακτική της παθητικής παρατήρησης των εξελίξεων εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. μετέτρεψε το συγκεκριμένο άνοιγμα σε μια μετέωρη κίνηση, που δημιούργησε αντιπαλότητες και παρεξηγήσεις οι οποίες μάλιστα μεταφέρθηκαν και στο εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών».

«Για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση -υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος- προέκυψε το θλιβερό γεγονός, υπηρεσιακά σημειώματα από τις πρεσβείες μας στο Κίεβο και τη Μόσχα να εμπεριέχουν «αλληλοκατηγορίες» για πρακτόρευση συμφερόντων κ.λ.π.».

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το κενό που άφησε η Ελλάδα στην περιοχή μας από το 2004, το έχει ήδη καλύψει η Τουρκία. «Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Πούτιν στην ¶γκυρα, η ενεργειακή συνεργασία, η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και - αφού πάντα κάποιος πρέπει να πληρώνει τον λογαριασμό - οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη για την Κύπρο με ή χωρίς την παραδρομή που εμπεριείχαν», παρατήρησε.

«Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο» παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης, με αφορμή των εντοπισμό των λειψάνων Ελληνοκύπριων που εκτελέστηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 74.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο διάβα των αιώνων παραμένει η ίδια: το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της. Τέτοιες στιγμές ανασύρεται στη μνήμη μας, η γενοκτονία των Ποντίων, Των Μικρασιατών, των Αρμενίων, καθώς και οι άνανδρες δολοφονίες του Αττίλα» σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτη και κατέληξε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τα άλλα, επιβάλλεται να τους βάλουμε στην Ε.Ε., όπως επιθυμεί η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής…»

Για τον εντοπισμό των λειψάνων των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε: «Πρόκειται για φρικιαστική είδηση που φέρνει στο προσκήνιο μια από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Το μείζον αυτό ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο, την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στο κυπριακό και τη δίκαιη λύση του προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή