Συστάσεις για συντηρητική χορήγηση αντιιικών στα παιδιά

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 15:29
UPD:15:56

A- A A+

Συντηρητική χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων στα παιδιά συνιστούν Βρετανοί ερευνητές, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι προλαμβάνουν τις επιπλοκές, ενώ οι εν δυνάμει βλαβερές παρενέργειές τους μπορεί να υπερβαίνουν τα όποια οφέλη.

«Καθώς η θνησιμότητα στην τρέχουσα πανδημία παραμένει χαμηλή, μια πιο συντηρητική στρατηγική στη χορήγηση των φαρμάκων θα μπορούσε να θεωρηθεί συνετή», υπογραμμίζουν.

Στη Βρετανία, εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Tamiflu χορηγήθηκαν σε άτομα που έπασχαν από τη νόσο, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Ωστόσο, ο Μάθιου Τόμσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνάδελφοί του αναφέρουν στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση πως, παρά το γεγονός ότι τα αντιιικά μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν μειώνουν τις κρίσεις άσθματος ή την πιθανότητα να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Το Tamiflu συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμετού, ο οποίος στα παιδιά μπορεί να είναι σοβαρός.

Η ανάλυση βασίστηκε στη συστηματική εξέταση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με τη χρήση των Tamiflu και Relenza για κρούσματα εποχικής γρίπης σε παιδιά ηλικίας 1 ως 12 ετών.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή