Ανησυχία ΕΕ για τις καταδίκες δημοσιογράφων στη Γκάμπια

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 19:12
A- A A+

Την ανησυχία της για τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν σε έξι δημοσιογράφους στη Γκάμπια εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης στην αφρικανική αυτή χώρα.

«Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες για τη δημοκρατία και μία θεμελιώδης ελευθερία», αναφέρει ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ. «Η ΕΕ ανησυχεί για τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι καταδίκες στην ελευθερία της έκφρασης στη Γκάμπια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΕΕ καλεί τη Γκάμπια να λάβει υπόψιν τις ανησυχίες αυτές και να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που χαρακτήρισαν «εξοργιστική» την καταδίκη των έξι δημοσιογράφων για στάση και δυσφήμηση.

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε φυλάκιση δύο χρόνων, είναι τρία μέλη της Ένωσης Τύπου της Γκάμπια, δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Point και ένας της εφημερίδας Foroyaa. Ένας εξ αυτών είναι επίσης συνεργάτης του πρακτορείου Reuters.

Οι τρεις συνελήφθησαν τον Ιούνιο, όταν η Ένωση Τύπου της Γκάμπια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι από τις αρχές, ιδιαιτέρως μετά τη δολοφονία, το 2004, ενός βετεράνου δημοσιογράφου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή