Oκκάς: Δεν είχα πρόταση από ΑΕΚ

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009 19:23
A- A A+

Ο αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών και διεθνής επιθετικός της Ανόρθωσης, Γιαννάκης Οκκάς, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τη κλήρωση των ελληνικών και κυπριακών ομάδων, για το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και του Ηρακλή.

Πώς είδατε την κλήρωση των πλέι οφ του Champions League για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΠΟΕΛ;

«Με την πρώτη ματιά βλέπουμε ότι αυτή η κλήρωση είναι πιο δύσκολη για τον Παναθηναϊκό. Έχει κληρωθεί με μία αντίπαλο, που και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θα ήθελαν να την αποφύγουν. Την Ατλέτικο Μαδρίτης τη γνωρίζουμε, την παρακολουθούμε. Το έργο της ελληνικής ομάδας θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σίγουρα δεν ξεγράφουμε τον Παναθηναϊκό, αν και έχει μπροστά του μια πολύ καλή αντίπαλο. Μπορεί κατά τη γνώμη μου να μην απέδωσε ο Παναθηναϊκός τα αναμενόμενα στα δύο προηγούμενα παιχνίδια με τη Σπάρτα Πράγας, όμως πιστεύω ότι με την Ατλέτικο Μαδρίτης θα είναι πιο έτοιμος, πιο προετοιμασμένος, γιατί ξέρει ότι απέναντί του θα έχει μια πολύ δύσκολη ομάδα.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, είναι στο χέρι του να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Είναι καλύτερος, δεν το συζητώ. Όμως αυτή η φάση, το ξέρουμε όλοι, πως χρειάζεται προσοχή. Αυτά τα δύο παιχνίδια με τη Σερίφ Τιρασπόλ από τη Μολδαβία δίνουν το εισιτήριο για τους ομίλους και από μόνο του αυτό λέει πάρα πολλά. Τονίζω όμως και πάλι ότι ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι. Το θέμα είναι να αποδώσει αυτό που ξέρει και, δύσκολα ή εύκολα, πιστεύω ότι θα περάσει. Στο ΑΠΟΕΛ επικρατεί πιστεύω μία αισιοδοξία. Θα δούνε τους αγώνες με την Κοπεγχάγη με ένα θετικό τρόπο, γιατί είναι ήδη στους ομίλους του Europa League σε περίπτωση αποτυχίας. Θα πάνε με άλλον αέρα να παίξουν, αν και το θέλουν πάρα πολύ να μπουν στους ομίλους του Champions League. Δεν θα πάνε στους δύο αγώνες και ό,τι γίνει. Θα το παλέψουν. Οι Δανοί έχουν πάρα πολύ καλή ομάδα. Συγκροτημένη, όπως έχουμε ακούσει. Αν ο καλός ΑΠΟΕΛ ειδικά στη Λευκωσία κάνει αυτό που πρέπει, θα αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκριση».

Πώς βλέπετε τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ;

«Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τη Βασλούι από τη Ρουμανία -είναι η ομάδα, θυμίζω, που απέκλεισε την Ομόνοια- σας λέω ότι η ΑΕΚ είναι πολύ - πολύ καλύτερη από την αντίπαλό της και δεν βλέπω το λόγο να δυσκολευτεί. Τονίζω και πάλι ότι χρειάζεται προσοχή σε όλα τα παιχνίδια, αν και επαναλαμβάνω ότι η ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη ομάδα. Αξίζει να περάσει και θα περάσει, κατά τη γνώμη μου.

Από εκεί και πέρα, αν και έπαιξε με τη φωτιά στη ρεβάνς με τη Βαλερένγκα, ένας καλός ΠΑΟΚ πρέπει να εκμεταλλευτεί εκατό τοις εκατό την Τούμπα μαζί με τον κόσμο, που ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο του όπλο. Πιστεύω ότι θα κάνει δύο παιχνίδια δύσκολα κόντρα στην Χέρενφεν. Πρέπει να ποντάρει στο πλεονέκτημα της έδρας και τους φιλάθλους του. Το παιχνίδι στην Ολλανδία θα είναι αρκετά δύσκολο, όμως έχει αρκετές πιθανότητες να προχωρήσει. Του εύχομαι να περάσει στην επόμενη φάση του Europa League».

Ενημερώνεστε φαντάζομαι για τις μετεγγραφές των ελληνικών ομάδων. Ποιες από αυτές πιστεύετε ότι έχει μέχρι στιγμής κάνει το μεγάλο «μπαμ»;

«Ενημερωνόμαστε καθημερινά στην Κύπρο. Το ελληνικό πρωτάθλημα το βλέπουμε πολύ κοντά μας. Αρκετές σελίδες των ΜΜΕ ασχολούνται με το ελληνικό πρωτάθλημα και τις ελληνικές ομάδες. Οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν επενδύσει πάρα πολλά και αυτό το καλοκαίρι. Εγώ ό,τι και να δω, ό,τι και να ακούσω, ό,τι μετεγγραφές και να γίνουν, περιμένω να τα δω στο γήπεδο. Δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα από τώρα. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν φέτος στις ομάδες -αλλά και τα προηγούμενα χρόνια- είναι κάποιας αξίας, αλλά πρέπει να περιμένουμε να τους δούμε στο γήπεδο. Είναι πολλές οι παράμετροι που χρειάζονται για να παίξει ένας ποδοσφαιριστής σε μία συγκεκριμένη ομάδα. Γι' αυτό, ας περιμένουμε λίγο να τους δούμε στους αγωνιστικούς χώρους. Μόνο το γήπεδο μπορεί να δείξει αν οι ομάδες έχουν επενδύσει σε σωστά άτομα.

Τώρα, όσον αφορά το μεγάλο «μπαμ», μέχρι στιγμής... Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει πάρα πολλά. Δεν θα μιλήσω για μεγάλα ονόματα που έχουν κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Θα μιλήσω για έναν παίκτη που μου έρχεται στο μυαλό και τον γνωρίζω και προσωπικά. Θα αναφερθώ στον Κώστα Κατσουράνη. Για μένα αυτή η μετεγγραφή του Παναθηναϊκού είναι αρκετά προσεκτική, αρκετά σωστή. Είναι ένα παιδί το οποίο γνωρίζουμε, το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά κι εσείς. Ένα παιδί της Εθνικής Ελλάδας, του οποίου οι ικανότητες και οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εύχομαι στον Κώστα -επειδή υπήρξε και συμπαίκτης μου- να συνεχίσει την καλή ποδοσφαιρική του καριέρα, κάτι για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία. Μια μετεγγραφή που πιστεύω ότι θα πάει καλά, λοιπόν, στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι αυτή του Κώστα».

Στις αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν υπογράψετε στην Ανόρθωση, είχε ακουστεί το όνομά σας τόσο για την ΑΕΚ όσο και για τον Ηρακλή. Γιατί τελικά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με καμία από τις δύο ομάδες;

«Εντάξει, κάποιες προτάσεις όντως ήταν επίσημες. Κάποιες άλλες όχι. Ομολογώ ότι κάποια επίσημη πρόταση από την ΑΕΚ δεν είχα τη δεδομένη στιγμή. Με τον Ηρακλή είναι αλήθεια ότι υπήρξε κατά καιρούς -και την περσινή χρονιά- κάποιο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, προτίμησα να κάνω ένα συμβόλαιο με την ομάδα που αγωνιζόμουν πριν παίξω στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι έκανα μία πάρα πολύ καλή επιλογή, μια σωστή επιλογή. Από εκεί και πέρα, όντως το να αγωνιστείς στο ελληνικό πρωτάθλημα και σε μία ομάδα σαν την ΑΕΚ οπωσδήποτε είναι ευχής έργον, δεν το συζητώ, αλλά έτσι ήταν -τέλος πάντων- τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα και πήρα την απόφαση να συνεχίσω στην Ανόρθωση.

Να σας πω ότι ο σημαντικότερος λόγος που επέστρεψα σε αυτή την ομάδα είναι ότι ξέρω τα παιδιά, ξέρω τους ανθρώπους που διοικούν την Ανόρθωση και μου είναι πολύ γνωστό το περιβάλλον. Να τονίσω επίσης ότι τελειώνοντας την ποδοσφαιρική μου καριέρα, θεώρησα σωστό από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναμιλήσω με τους ανθρώπους της Ανόρθωσης να το πράξω χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί αναγνωρίζω πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην καριέρα μου αυτή η ομάδα, πριν να κάνω το μεγάλο βήμα για την Ελλάδα».

Αυτό σημαίνει ότι αποκλείετε το ενδεχόμενο να κρεμάσετε τα παπούτσια σας στην Ελλάδα;

«Στο ποδόσφαιρο έμαθα, ειδικά εγώ να μην αποκλείω τίποτα. Εύχομαι φυσικά να πάνε όλα καλά με την ομάδα της Ανόρθωσης. Από εκεί και πέρα, όπως είπα, στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Ο χρόνος θα δείξει. Πρέπει να τονίσω και κάτι ακόμα: κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, ειλικρινά εισπράττω μεγάλη αγάπη από τον κόσμο τόσο από φιλάθλους των ομάδων που έχω αγωνιστεί όσο και από οπαδούς άλλων συλλόγων, που δεν έχω φορέσει τη φανέλα τους. Πιστεύω ότι το να είσαι ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου είναι μια μεγάλη επιτυχία για έναν ποδοσφαιριστή. Θέλω να ευχηθώ καλό πρωτάθλημα και καλή αρχή σε όλες τις ελληνικές ομάδες και σε αυτές που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να πάρουν ό,τι καλύτερο από τα προσεχή παιχνίδια».

Είναι αλήθεια ότι έχεις κάνει προσφυγή, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ από την πρώην ομάδα σου, την Ομόνοια;

«Ναι, ισχύει αυτό. Φυσικά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα που μιλάμε καμία συζήτηση. Γι' αυτό θα ήθελα να αποφύγουμε αυτή τη στιγμή τα πολλά λόγια γύρω από αυτό το θέμα, γιατί το χειρίζονται οι άνθρωποί μου. Από εκεί και πέρα, εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Γιατί φύγατε από την Ομόνοια;

«Είναι καλύτερα αυτή τη στιγμή να μην πούμε κάτι. Δεν θέλω, προσωπικά, να ανοίξω κάποια συζήτηση, γιατί η Ομόνοια είναι ένα σωματείο το οποίο μου έκανε ένα συμβόλαιο. Το σέβομαι. Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες. Καλύτερα να περιμένουμε να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους και να μιλήσουμε μετά».

Για ποιο λόγο οδηγήθηκαν σε ρήξη οι σχέσεις σας με τον Τάκη Λεμονή;

«Δεν ξέρω τι να σας πω. Είναι λίγο δύσκολο να μιλήσω γι' αυτό το θέμα τώρα. Δεν θέλω να αναφερθώ στη συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί δεν είμαι και χαρακτήρας που σχολιάζω λεπτομέρειες. Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν σχεδιάζω να το κάνω και τώρα. Κάποιες αποφάσεις πάρθηκαν, μπορεί και βεβιασμένα από κάποιους ανθρώπους. Ειλικρινά, δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε μετά το κρέμασμα των ποδοσφαιρικών σας παπουτσιών;

«Δόξα τω Θεό, έχω κάνει μία καριέρα που λίγο - πολύ ονειρευόμουν. Έχω παίξει σε μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα - στον ΠΑΟΚ, στην ΑΕΚ, στον Ολυμπιακό. Έχω εκπληρώσει ακόμα ένα μεγάλο μου όνειρο, να παίξω και σε μία ομάδα του εξωτερικού, όπως είναι η Θέλτα, με ιστορία στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αφού κρεμάσω τα παπούτσια μου, λοιπόν, ίσως να ασχοληθώ με ακαδημίες παιδιών. Μου αρέσει η ιδέα να ασχοληθώ με παιδιά, με νεαρά ταλέντα. Ίσως να είναι αυτό το επόμενο βήμα μου, αν και δεν το έχω αποφασίσει εκατό τοις εκατό. Νιώθω πάντως ότι θα μου άρεσε αυτό το κομμάτι, να δουλέψω δηλαδή με μικρά παιδιά. Φυσικά έχω χρόνο να το σκεφτώ. Θα το καλοσκεφτώ και θα αποφασίσω. Σας λέω ότι είναι πρώτη σκέψη που κάνω. Τώρα ακόμα δεν έχω καταλήξει αν θα ασχοληθώ με την προπονητική ή με κάποιο άλλο πόστο. Νομίζω, πάντως, ότι λίγο - πολύ γύρω από το ποδόσφαιρο θα είμαστε πάλι».

Έχετε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεστε με παράγοντες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξαν κάποιοι που σας δυσκόλεψαν ιδιαίτερα;

«Δεν νομίζω ότι με δυσκόλεψαν κάποιοι πιο πολύ ή κάποιοι πιο λίγο. Είμαι ένας χαρακτήρας που δεν δημιουργώ προβλήματα και μπορώ να σας πω ότι ήμουν πολύ αγαπητός στις ομάδες που αγωνίστηκα. Φυσικά αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνετε σε κάποιους άλλους, οι οποίοι με γνωρίζουν και μπορούν να σας μιλήσουν για το πέρασμά μου από τις ομάδες τους».

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις