Φονικό πέρασμα του τυφώνα Μορακότ στην Ασία

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 09:49
REUTERS /LANG LANG

A- A A+

Φονικό το πέρασμα του τυφώνα Μορακότ στην Ασία, αφήνει πίσω του νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους και εικόνες καταστροφής.

Στην Ταϊβάν οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 38 νεκρούς, 62 αγνοούμενους και περίπου 40 τραυματίες, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για 600 αγνοούμενους χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από τις αρχές.

Στη νότια Ταϊβάν, εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να έχουν θαφτεί μέχρι και 100 άνθρωποι από κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφωνας Μορακότ στο χωριό Χσιαολίν. «Εκατό άνθρωποι μπορεί να θάφτηκαν ζωντανοί», ανέφερε η εθνική υπηρεσία διάσωσης, που συντονίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους. Το πρωί επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα. «Το σπίτι μου χάθηκε. Μείναμε παγιδευμένοι επί τέσσερις ημέρες και ήμασταν τρομοκρατημένοι», δήλωσε ένας από τους διασωθέντες.

Στην Κίνα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε ο Μορακότ, σημειώθηκε κατολίσθηση τη νύχτα της Δευτέρας στην πόλη Πενγκσί (ανατολική Κίνα), με αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπη τουλάχιστον επτά πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", τόνοι λάσπης και βράχοι από το βουνό, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη, κάλυψαν έξι ή επτά τετραόροφες πολυκατοικίες.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής έξι ενοίκους από τα κτήρια. Ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων.

Το τηλεοπτικό κανάλι Phoenix του Χονγκ Κονγκ έδειξε εικόνες στις οποίες διακρίνονται αστυνομικοί και διασώστες στο σημείο της καταστροφής, που έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις τροπικές καταιγίδες που έπληξαν τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, την Κίνα και την Ιαπωνία ξεπερνά τους 50.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή