Μιανμάρ: Νέα καταδίκη για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Αβέβαιη πλέον η υποψηφιότητά της στις εκλογές του επόμενου έτους
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 12:18
UPD:17:40
REUTERS /ROMEO RANOCO

A- A A+

Σε φυλάκιση τριών ετών και καταναγκαστική εργασία καταδικάσθηκε η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας (Μιανμάρ) Αούνγκ Σαν Σου Κι για την παραβίαση των όρων του κατ΄ οίκον περιορισμού που της έχει επιβληθεί, ωστόσο ο επικεφαλής της χούντας Ταν Σβε μετέτρεψε την ποινή σε 18 επιπλέον μήνες κατ΄οίκον περιορισμού, όπως δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου υπουργός της Μιανμάρ.

Το δικαστήριο, που συνεδρίασε στη φυλακή του Ινσέιν, βόρεια της Ρανγκούν, έκρινε ένοχη την 64χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι για παραβίαση των όρων του κατ΄οίκον περιορισμού, που ισχύει από το 2003, επειδή φιλοξένησε τον αμερικανό Τζον Γετάου, ο οποίος τον περασμένο Μάιο διέσχισε κολυμπώντας τη λίμνη στις όχθες της οποίας βρίσκεται η κατοικία της.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης έχει περάσει σε κατ΄οίκον περιορισμό τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της. Εάν δεν ανακοινωθεί μέχρι το 2010 κάποιο μέτρο χάρης, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος στη χώρα.

Ο Τζον Γετάου καταδικάσθηκε σε συνολικά επτά χρόνια καταναγκαστικής εργασίας: τρία χρόνια για την παραβίαση μέτρων ασφαλείας, τρία χρόνια για παραβίαση νόμων περί μετανάστευσης και ενός έτους γιατί κολύμπησε παρανόμως σε δημοτική λίμνη της Ρανγκούν.

Την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σούου Κι ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εξέφρασε την λύπη του για την καταδίκη της.

«Εάν αυτή και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Μιανμάρ δεν απελευθερωθούν και δεν τους επιτραπεί να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές η αξιοπιστία της πολιτικής διαδικασίας θα παραμείνει υπό αμφιβολία»,τονίζει στη δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε «λυπημένος και οργισμένος» για την καταδίκη της Αούνγκ, προσθέτοντας ότι η ποινή αποσκοπεί στο να την αποτρέψει από το να συμμετάσχει στις εκλογές του 2010. Έκκληση για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μιανμάρ απηύθυνε με ανακοίνωσή του γραφείου του ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι θα επιβάλει «επιπλέον μέτρα με στόχο αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το πόρισμα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας ζήτησε την επείγουσα σύγκληση της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή