Πακιστάν: Προκαταρκτική σε βάρος του πρώην προέδρου Μουσάραφ

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 15:54
A- A A+

Τον κίνδυνο να συλληφθεί εάν επιστρέψει στο Πακιστάν αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, καθώς η αστυνομία ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του σχετικά με τις συλλήψεις περίπου 60 δικαστών κατά τη διάρκεια πολιτικής κρίσης το 2007.

Ο πρώην στρατιωτικός δικτάτορας, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1999, αναχώρησε από το Πακιστάν πριν από δύο μήνες, αφού εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του από το εχθρικά διακείμενο απέναντί του κοινοβούλιο.

«Θα μπορούσε να συλληφθεί η κατά την άφιξή του ή μέσω της Ιντερπόλ», δήλωσε ο Χακάμ Χαν, διοικητής αστυνομικού τμήματος στο Ισλαμαμπάντ. Εάν κριθεί ένοχος θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Συνέλαβε δικαστές και τους απομάκρυνε παράνομα και επομένως πρέπει να δικαστεί για αυτές τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειές του», τόνισε προς το Ρόιτερς ο δικηγόρος που κατέθεσε μήνυση σε βάρος του, Μοχάμαντ Ασλάμ Γκούμαν.

Στις αρχές του μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μουσάραφ παραβίασε το σύνταγμα επιβάλλοντας καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα το Νοέμβριο του 2007 σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει πρόεδρος.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή