Επίσκεψη Πούτιν στην Αμπχαζία

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 14:58
REUTERS/RIA NOVOSTI/ALEXEI NIKOLSKY/POOL

A- A A+

Επίσκεψη στην Αμπχαζία πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά αφότου η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της, εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.

«Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη» από τις 26 Ιουλίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία τόσο της Αμπχαζίας όσο και της Νότιας Οσετίας, λίγο μετά από τον πόλεμο πέντε ημερών μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν θα συναντηθεί με τοπικούς ηγέτες και θα έχει συνομιλίες κυρίως για θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Αμπχάζιους δημοσιογράφους, στο Σότσι, πριν αναχωρήσει για την Αμπχαζία, ο Ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε βοήθεια περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας της αυτόνομης αυτής περιοχής.

«Θα καταβάλλουμε τις αναγκαίες προσπάθειες για τη δημιουργία μίας σύγχρονης μεθοριακής άμυνας της Αμπχαζίας», σημείωσε στη συνέντευξή του ο Πούτιν. «Είναι μία επιπρόσθετη και σοβαρή εγγύηση για την ασφάλεια της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα διαθέσει ποσό αντίστοιχο με 504,1 εκατομμύρια δολάρια το 2010 για την ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Αμπχαζίας.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε τον προηγούμενο μήνα την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Νότια Οσετία ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή