Αναβάλλεται η έκδοση Μ. Χριστοφοράκου

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 12:27
UPD:18:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Αναβάλλεται η έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, καθώς με αναλυτικό έγγραφό τους οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ότι ο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε περισσότερο χρόνο για τη μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης, καθώς και επιπρόσθετα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κ. Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Όμπερμαϊερ: «Μη ουσιώδης καθυστέρηση»

Για «μη ουσιώδη καθυστέρηση» έκανε λόγο ο ¶λφονς Όμπερμαϊερ, εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Ντόιτσε Βέλλε και της ΕΡΤ, σχολιάζοντας τη στάση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, προσθέτοντας πως επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.

Η απόφαση, ωστόσο, φαίνεται ότι ξάφνιασε τη Γενική Εισαγγελία, η οποία ανέμενε ότι σήμερα θα ολοκληρώνονταν η διαδικασία παράδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές.

Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου μόλις ενημερώθηκε προφορικά σήμερα το πρωί από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έσπευσε με τη σειρά της να ενημερώσει την ελληνική πλευρά. Κατόπιν τούτου ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός και η συνοδεία του ανέβαλαν το ταξίδι τους στο Μόναχο.

«H Πολιτεία κάνει τα πάντα για να επιστρέψει ο M. Χριστοφοράκος»

«Η Πολιτεία έκανε και κάνει τα πάντα ώστε και να έρθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να λάμψει η αλήθεια σε όλο της το μέγεθος» διαβεβαίωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/17/1702687.htm .

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε επίσης πως δεν πρόκειται και δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συζήτησαν για μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούνται τους επόμενους μήνες, με χρονικό ορίζοντα τη σύνοδο της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις»

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναζητά ευθύνες για τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνει ότι κρύβεται πίσω από αυτές, παρατήρησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με "τροχαία παράβαση", αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόβλιας και επεσήμανε:

«Το πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου, αλλά η συσκότιση της περιόδου 2004 - 2007 που σχεδίασε και πέτυχε».

Ν. Δένδιας: Το ΠΑΣΟΚ φοβάται την έλευση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

¶μεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Δένδια στις αιτιάσεις του κ. Ρόβλια. «Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσής του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε επίσης το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως «αλληλογραφεί με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση της Siemens» και «υποστηρίζει την αντίληψη περί παραγραφής μέρους των αδικημάτων του επειδή αφορά την περίοδο που αυτό κυβέρνησε τη χώρα».

Διαβεβαίωσε τέλος πως «η Ελληνική Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».

Γ. Τραγάκης: «Ο κ. Χριστοφοράκος να αποδείξει τα λεγόμενά του»

«Ο Χριστοφοράκος θα πρέπει να απολογηθεί και να αποδείξει όλα αυτά που κατά καιρούς έχει διοχετεύσει μέσω του δικηγόρου του, διότι έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα εναντίον όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και επανέλαβε για μία ακόμη φορά: «Το μόνο πράγμα που λέω είναι ότι το σκάνδαλο Siemens είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ».

ΚΚΕ: Συγκάλυψη της ουσίας της υπόθεσης

Για «συγκάλυψη της ουσίας της υπόθεσης Siemens» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«Είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης Ζήμενς. Εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σοβαρούς λόγους να μη θέλει να αποκαλυφθεί η ουσία για το πώς αναπτύσσουν την κερδοφορία τους οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, έχει και το γερμανικό κράτος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Καλεί δε το λαό «να μην ασχολείται με όσα λένε κατά καιρούς οι πρωταγωνιστές της συγκάλυψης, του αποπροσανατολισμού και των αντιλαϊκών μέτρων. Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια».

ΣΥΝ: Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες

«Τα πήγαινε-έλα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) του κ. Χριστοφοράκου δεν ξεγελούν κανέναν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και τα κόμματα του δικομματισμού πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό. Να επιστρέψουν τα χρήματα στον ελληνικό λαό και να υποστούν την πολιτική καταδίκη που τους αξίζει», σχολίασε ο γενικός της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας τόνισε επίσης πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα και συγχρόνως αποκαλύπτει το μέγα σκάνδαλο της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές».

ΛΑΟΣ: Ο εφιάλτης Χριστοφοράκου θα κρατήσει ξάγρυπνους πολλούς Νεοδημοκράτες - Πασόκους

Για «εφιάλτη που θα κρατήσει ξάγρυπνους πολλούς Νεοδημοκράτες και Πασόκους» έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

«Ο φόβος είναι η πρώτη ποινή (ίσως και η τελευταία...) στους 153 - κατά Χριστοφοράκο - βουλευτές που τα έχουν πιάσει. Το άπλετο φως του Αυγούστου δεν είναι αρκετό για να φωτίσει τα λαγούμια στα οποία κινείται δυστυχώς η διαπλοκή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή