Εντός της εβδομάδας οι παρατηρήσεις της ΠΓΔΜ επί των προτάσεων Νίμιτς

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 16:24
A- A A+

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υποβάλει ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς τις παρατηρήσεις του επί των τροποποιημένων προτάσεων, τις οποίες παρουσίασε ο τελευταίος στα δύο μέρη στις αρχές του Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι, τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Αμπντουλακίμ Αντέμι, όπου έλαβε οδηγίες σχετικά με την απάντηση που θα επιδώσει η ΠΓΔΜ, εντός της εβδομάδας, στη Νέα Υόρκη, επί της τελευταίας δέσμης ιδεών του κ. Νίμιτς.

Στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

«Όπως γνωρίζετε, ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και την Αθήνα, παρουσίασε τροποποιημένη δέσμη ιδεών. Συμφωνήθηκε, οι δύο πλευρές, τον Αύγουστο, να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων ιδεών. Η τροποποιημένη δέσμη ιδεών αναλύθηκε επισταμένως αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διαβιβαστούν στον κ. Νίμιτς οι θέσεις μας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του,ως μέρους του συνεχούς διαλόγου. Ακολούθως, αναμένουμε ο ειδικός διαμεσολαβητής να μας ενημερώσει για τα σχέδιά του και τα επόμενα βήματα σχετικά με τις συνομιλίες για τις υφιστάμενες διαφορές γύρω από το όνομα», δήλωσε ο κ.Γιόλεφσκι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο, σημερινό, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχθούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μία σύνθετη ονομασία, στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρεια» θα προηγείται του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή θα τίθεται σε παρένθεση.

Υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα φέρεται να δήλωσε ότι για την ΠΓΔΜ δεν είναι αποδεκτό το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», διότι ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα, στη γλώσσα και στον πολιτισμό της ΠΓΔΜ.

«Η θέση της χώρας», σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, «είναι η λύση να μην επιβάλει δεσμεύσεις έναντι άλλων χωρών, έναντι δηλαδή των 125 χωρών που αναγνώρισαν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία-Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Δεύτερο και σημαντικότερο, να μην τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή