Ομπάμα: Αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως το τέλος του 2011

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 21:19
A- A A+

Προειδοποίηση προς το Ιράκ πως κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με νέες βίαιες επιθέσεις που θα διαπράττονται χωρίς λόγο απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την υπόσχεσή του για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος έως το τέλος του 2011.

«Ανάλογα με το πώς θα καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους, οι Ιρακινοί θα περάσουν από δοκιμασίες και θα γίνουν και στόχοι», δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Φίνιξ της Αριζόνα ενώπιον βετεράνων πολέμων στο εξωτερικό.

«Αυτοί που επιθυμούν να σπείρουν την καταστροφή και το διαμελισμό της χώρας θα τοποθετούν χωρίς λόγο περισσότερες βόμβες, θα σκοτώνουν χωρίς λόγο περισσότερους αθώους. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε», σημείωσε.

«Αλλά οι Ιρακινοί πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε, οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμμένουμε στην στρατηγική μας και ότι θα αρχίσουμε την αποχώρησή μας από το Ιράκ από το τέλος τρέχοντος έτους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως επεσήμανε «όλες οι αμερικανικές μάχιμες μονάδες θα φύγουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος Αυγούστου του επόμενου έτους και όλα τα στρατεύματα μέχρι το τέλος του 2011. Και τότε, για την Αμερική ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει τερματιστεί», κατέληξε ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή