Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 08:47
UPD:09:18
REUTERS /YONHAP

A- A A+

Το θάνατο του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας και κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος νοσοκομείου Σεβεράνς της Σεούλ.

Ο 84χρονος Κιμ Ντάε Γιουνγκ είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου στις 15 Ιουλίου, πάσχοντας από πνευμονία.

Θεωρείτο κορυφαία προσωπικότητα στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Νότιας Κορέας και το 2000 είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κυρίως για τη συμβολή του στην προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ της χώρας του και της Βόρειας Κορέας, αλλά και επειδή με την πολιτική του προώθησε την ιδέα της συμφιλίωσης ανάμεσα σε χώρες της Ασίας.

Σύντομο Βιογραφικό

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, Βιομηχανικό Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Κιουνγκί της Σεούλ. Μάστερ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ, διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως λογιστής. Διετέλεσε επίσης εκδότης εφημερίδας στην γενέτειρά του Moκπο.

Φυλακίστηκε από τα κομμουνιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα.

1960: Εκλέγεται βουλευτής.

1971: Υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Παρκ Τσουνγκ Χι, που επανεκλέγεται πρόεδρος. Συγκεντρώνει το 45% των ψήφων, παρά τις σφοδρές προσπάθειες του κυβερνητικού μηχανισμού να ανατρέψει την υποψηφιότητά του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέφτει θύμα τροχαίου, για το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν απόπειρα δολοφονίας του, με αποτέλεσμα να χωλαίνει έκτοτε στο πόδι και να υποφέρει από νευραλγία.

Αύγ.1973: Ανδρες των μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Παρκ τον απάγουν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Τόκυο, όπου κατέφυγε μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και ύστερα από τρεις ημέρες τον αφήνουν έξω από το σπίτι του στη Σεούλ. Η απαγωγή κάνει το γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ.

1976-78: Μετά την επιστροφή του στην Κορέα, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της αντικυβερνητικής δράσης. Εκτίει μέρος της πενταετούς ποινής του στη φυλακή, έως ότου τού αποδίδεται χάρη.

1979: Επανέρχεται στην ενεργό πολιτική δράση.

1980: Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσουν Ντου Χουάν. Αργότερα η ποινή του μετατρέπεται σε 20ετή κάθειρξη.

Δεκ.1982: Αποφυλακίζεται υπό τον όρο ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα. Τα επόμενα τρία χρόνια ζει στις ΗΠΑ.

Φεβρ.1985: Επιστρέφει στη Σεούλ, αλλά τού απαγορεύεται η πολιτική δράση.

1987-91: Πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία.

1987: Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, έρχεται τρίτος μετά τον Κιμ Γιανγκ Σαμ και το νικητή Ρο Τάε Βου.

1991-93: Συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατία, το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση του Κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία με το Κόμμα Νέα Δημοκρατική Συμμαχία.

1992: Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Κιμ Γιανγκ Σαμ που εκλέγεται πρόεδρος. Ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική.

Σεπτ.1995: Επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση με την ίδρυση του κόμματος "Εθνικό Κογκρέσο για μια Νέα Πολιτική".

Οκτ.1997: Συμμαχεί με τους Ενωμένους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Κιμ Γιόνγκ Πιλ, πρώην πολιτικού του αντιπάλου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

18/12/1997: Συμμετέχει ως υποψήφιος για τέταρτη φορά σε προεδρικές εκλογές και αυτή τη φορά εκλέγεται πρόεδρος με το 40,3% των ψήφων έναντι 38,7% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Λι Χουά Τσανγκ. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη της αντιπολίτευσης που εκλέγεται πρόεδρος.

25/2/1998: Ορκίζεται πρόεδρος.

13/6/2000: Συναντάται στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, με το Bορειοκορεάτη πρόεδρο, Κιμ Γιονγκ Ιλ, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου.

2000: Το "Εθνικό Κογκρέσο για μια Νέα Πολιτική" διαλύεται και απορροφάται από το "Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας" (MDP). Παραμένει πρόεδρος του νέου κόμματος.

6/5/2002: Παραιτείται από πρόεδρος του MDP, λόγω των φημών που εμπλέκουν τους δυο από τους τρεις γιους του σε σκάνδαλο δωροδοκίας.

19/12/2002: Νέος πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ρο Μου Χιουν.

14/2/2003: Ζητεί δημόσια συγγνώμη μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνησή του εξαγόρασε τη διεξαγωγή της διάσκεψης κορυφής με τη Βόρεια Κορέα, δίνοντας "μαύρα χρήματα" (μέσω της εταιρίας Hyundai Merchant Marine) στην κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ.

13/10/2000: Τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2000 για την επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ, που "άνοιξε το δρόμο για την επανένωση των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή