Yπόθεση Λόκερμπι: Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 14:06
UPD:14:15
A- A A+

Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση του Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για την πολύνεκρη επίθεση του Λόκερμπι το 1988, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημά του να αποσύρει την έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 2001.

Ο αλ Μεγκράχι, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο του Εδιμβούργου ότι επιθυμεί να αποσύρει την αίτηση έφεσης. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, η απελευθέρωση ενός κατάδικου και η μεταφορά του σε άλλη χώρα δεν είναι δυνατή εφόσον εκκρεμεί η εκδίκαση έφεσής του.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης http://control.naftemporiki.gr/news/static/09/08/13/1701877.htm έχουν ανακοινώσει την επικείμενη απελευθέρωση του ισοβίτη πρώην πράκτορα, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Pan Am, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ενώ αυτό εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στις 18 Δεκεμβρίου του 1988. Από την ανατίναξη του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι 259 επιβαίνοντες, αλλά και 11 άτομα στο έδαφος.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σε τρεις εβδομάδες για να οριστικοποιήσει τη διακοπή της διαδικασίας της έφεσης.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων κάνουν σήμερα λόγο για συνάντηση του υπουργού Επιχειρήσεων & Ανάπτυξης λόρδου Πίτερ Μάντελσον, άτυπου αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, με το γιο του ηγέτη της Λιβύης Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ Καντάφι.

Όπως αναφέρεται, βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αποφυλάκιση του Λίβυου Αλ Μαγκράχι.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποφυλάκιση του Αλ Μαγκράχι θα είναι το αντάλλαγμα για να επιτρέψει ο Λίβυος ηγέτης σε βρετανικές εταιρείες πετρελαίου να μετάσχουν σε νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου στη Λιβύη.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή