Αντιπροσωπεία της Πιονγιάνγκ στην κηδεία του Κιμ Ντάε Γιουνγκ

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009 09:17
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο οποίος απεβίωσε χθες Τρίτη σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα η βορειοκορεατική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Νωρίτερα το επίσημο βορεοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA είχε μεταδώσει ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ απηύθυνε συλληπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ στην "εθνική συμφιλίωση" μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών: "Παρότι, προς μεγάλη μας λύπη, δεν υπάρχει πια, η θέλησή του για επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης και της ενοποίησης θα παραμείνει επί μακρόν ζωντανή στο πνεύμα του λαού μας".

Ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ διατέλεσε πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 1998 έως το 2003, ενώ το 2000 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στις προσπάθειες επανένωσης της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα. Υπήρξε ο πρώτος ηγέτης δυτικού κράτους που μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ, όπου μαζί με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ υπέγραψαν στις 15 Ιουνίου 2000 μία κοινή δήλωση που επισφράγιζε την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή