Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις υπέρ Κούρδων με στόχο την ένταξη στην ΕΕ

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 14:20
A- A A+

Σε αποκατάσταση τοπωνυμίων κουρδικών χωριών προχωρά η Τουρκία, ενώ μελετά επίσης το ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με σκοπό την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Haberturk, το επαρχιακό συμβούλιο του Ντιγιάρμπακιρ, αποφάσισε να αποκαταστήσει το παλιό κουρδικό τοπωνύμιο της κωμόπολης Τσελκανίγια, σε αντικατάσταση του τουρκικού Κιρκπινάρ.

Στην απόφαση αυτή του συμβουλίου, στο οποίο πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), δεν αντιτάχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο οποίος διορίζεται από το κράτος, όπως είχε πράξει σε αντίστοιχες προτάσεις στο παρελθόν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προβεί υπέρ των Κούρδων, ούτε και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Επιδιώκει όμως την εξασφάλιση λαϊκής, στρατιωτικής και κοινοβουλευτικής υποστήριξης για τη λεγόμενη «κουρδική πρωτοβουλία», η οποία φιλοδοξεί να πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να καταθέσει τα όπλα ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 25 χρόνια και υπολογίζεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή