Η εκλογική επιτροπή δεν επιβεβαιώνει τη νίκη Καρζάι

Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 10:24
UPD:12:44
REUTERS /AHMAD MASOOD

A- A A+

Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή δεν επιβεβαιώνει την νίκη, από τον πρώτο γύρο, του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, την οποία έσπευσε να ανακοινώσει το επιτελείο του την επομένη των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ανακοίνωση, θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και απηύθυνε συστάσεις στους επικεφαλής των επιτελείων.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τους επικεφαλής εκλογικού αγώνα των υποψηφίων να είναι συγκρατημένοι στις ανακοινώσεις τους και να δείξουν υπομονή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αφγανού προέδρου, Ντιν Μοχάμεντ, ισχυρίστηκε ότι ο Καρζάι έχει επικρατήσει των αντιπάλων του από τον πρώτο γύρο, έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την αποφυγή επαναληπτικών εκλογών τον Οκτώβριο - εκτίμηση που κατά δήλωσή του στηρίζεται στις αναφορές 29.000 παρατηρητών σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

«Τα προκαταρτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρόεδρος έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ντιν Μοχάμεντ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων είναι αρμοδιότητα της εκλογικής επιτροπής. «Δεν πρόκειται να πάμε σε δεύτερο γύρο. Έχουμε εξασφαλίσει την πλειοψηφία», τόνισε.

Νικητής όμως αυτοανακηρύχθηκε και ο βασικός αντίπαλος του Καρζάι, Αμπντάλα Αμπντάλα. «Προηγούμαι. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις επαρχίες δείχνουν ότι έχω πάνω από το 50% των ψήφων», όπως δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Reuters.

Επίθεση Ταλιμπάν - Καταστράφηκαν καταμετρημένες ψήφοι

Eν τω μεταξύ, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters Αφγανός στρατηγός, Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε όχημα που μετέφερε καταμετρημένες ψήφους στην επαρχία Μπαλκ στο βόρειο Αφγανιστάν. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής, ενώ κάηκαν και τα κουτιά που περιείχαν τις ψήφους.

Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, την ημέρα των εκλογών σκοτώθηκαν

9 πολίτες και 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σε συνολικά 135 επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή