Eκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Γραμματικό

Απειλούνται σπίτια
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009 09:38
UPD:13:10

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στο Βαρνάβα Αττικής. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 35 οχήματα, 100 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πέντε ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει αρκετές περιοχές της Αττικής.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθε πριν από λίγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Στην περιοχή πνέoυν ισχυροί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, ενώ η ένταση του ανέμου αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς το Βαρνάβα αλλά ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στην Εύβοια, στην περιοχή της Σκύρου και της Καρύστου. Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Σκύρο επιχειρούν επτά οχήματα με 15 πυροσβέστες και στην Κάρυστο επτά οχήματα με 19 πυροσβέστες.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο και έχουν ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς. Επί τόπου επιχειρούν δύο αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

-Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα: Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις Νομαρχίες: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

* να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

* να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

* να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

* Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή